Brojne blagodati
82

Aloe vera značajno pomaže u njegovanju kose i kože

I. S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Aloe vera je biljka koja je prepoznatljivo ime kada je riječ o njegovanju kože i kose te se u ovu svrhu koristi već stoljećima. Brojni dermatolozi smatraju da ona izuzetno dobro utječe na čovjekovo zdravlje.

Spomenuta biljka može smiriti upaljenu kožu te se zbog toga često koristi za tretiranje opeklina nastalih utjecajem sunca. Listovi aloe vere bogati su vodom, naročito u unutrašnjem sloju te zbog toga ima hidratizirajuća svojstva. Šećeri, poznati i kao mukopolisaharidi, pomažu u zadržavanju vlage u koži.

Prirodni je antiseptik, što znači da zaustavlja ili usporava rast mikroorganizama i pomaže u sprječavanju infekcija. Koristi se kod ujeda kukaca kako bi smanjila otok, svrab i bol. U njoj se nalazi tvar glukomanan, koja može pomoći u zacjeljivanju rana i opeklina, istovremeno pospješujući proizvodnju kolagena.

Bogata je vitaminima C i E, a efikasna je u liječenju akni. Prirodni je izvor salicilne kiseline i onemogućava pojavu mitesera. Istraživanje je pokazalo da je aloe vera u kombinaciji s tretinoinom izuzetno učinkovita u smirivanju lezija uzrokovanih aknama. Uklanja crvenilo na licu i daje sjaj koži.

Aloe vera smiruje vlastište nadraženo perutom, uklanja mrtve stanice kože i na taj način zaustavlja neugodan svrab. Aktivni sastojci aloe vere doprinose obnavljanju stanica, koje njeguju i jačaju pramenove kose.

Vitamin B12 i folna kiselina sadržani su u šamponu od aloe vere. Obje ove komponente sprečavaju opadanje kose. Uklanja dodatni sebum i ostatke iz drugih proizvoda za kosu.