Balans tijela i uma
451

Alma Lepir, praktičarka zvučne masaže: Zvuk je medicina budućnosti

Piše: E. S. H.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Korištenje zvuka kod određenih stanja se smatra najstarijim načinom iscjeljivanja, jer su još u drevnim kulturama instrumenti kao što su tibetanske zdjele, gongovi, didgeridoo, bubnjevi i slično upotrebljavani za iscjeljivanje i meditaciju te ubrzavanje duhovnog razvoja. Alma Lepir iz Sarajeva je praktičarka zvučne masaže i magistrica muzike. Alma vjeruje da je zvuk medicina budućnosti.

Zvučna masaža prema Peter Hess metodi primjenjuje se u Centru za kreativni rast i razvoj LER u Sarajevu.

"Duboko vjerujem da je zvuk medicina budućnosti, jer ljudima pomaže upotpuniti balans tijela, uma i duše. Vjerujem da svaki organ u našem tijelu ima svoju posebnu frekvenciju i kada ga vratimo u balans taj organ je sposoban na samoiscjeljenje", kazala nam je Alma i ispričala svoju priču i početke bavljenja zvučnom masažu.

"Nakon ogromnog psihofizičkog i emocionalnog stresa u 25. godini, moj imunološki sistem doživio je uragan. Nakon Hodgkinove bolesti, hemoterapija i zračenja tražila sam prirodne načine liječenja, kako da svoje tijelo vratim u prirodno stanje. Od trenutka kada sam se susrela sa zvukoterapijom, od svojih profesorica Silvane Leskovar i Mirjane Maksimović iz Zagreba, saznala sam za čarobni utjecaj zvuka na naše tijelo. Priznajem, bila sam skeptična na početku, ali onda me je ona potpuno obuzela i promijenila moj život. Tako sam se zaljubila u njeno veličanstvo zvukoterapiju", priča je Alme Lepir koja je danas jedna od dvije osobe u BiH koje rade zvučnu masažu.

Zvukoterapija se preporučuje svakome

Zvukoterapija je oblik tretmana u kojem se pomoću vibracije zvuka otkrivaju i otklanjaju energetske, fizičke i psihičke blokade. Zvukoterapija može imati različite oblike, ovisno o načinu i instrumentima koji se koriste. Uglavnom su to tibetanske (pjevajuće) zdjele, australski didgeridoo, planetarni gongovi, šamanski bubanj, zvučne viljuške i drugi instrumenti koji svojim finim vibracijama otkrivaju tajne našeg fizičkog i energetskog tijela.

Zvukoterapija se preporučuje svakome, bilo da se radi o osobi sa zdravstvenim poteškoćama ili bez njih. Odlična je terapija protiv stresa, depresije, umora, negativnih emocija i drugih posljedica poremećene ravnoteže u tijelu.

Peter Hess, fizičar i pedagog, utemeljitelj je metode zvučne masaže. Bavi se istraživanjem djelovanja zvuka na ljude od ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća. Zvučna masaža temelji se na drevnom znanju o djelovanju zvuka na zdravlje ljudi. Peter Hess zvučna masaža je djelotvorna metoda koja se izvodi prema individualnim potrebama svake osobe, terapijskim zvučnim zdjelama (napravljene od 12 plemenitih metala, neusporedive kvalitete i izvanrednih zvučnih mogućnosti). Alma nam je detaljno objasnila kako se radi zvučna masaža.

"Zvučne zdjele se pažljivo polažu na odjeveno tijelo ili pored njega te se lagano ozvučavaju palicama. Njihov blag i skladan zvuk apsorbira se i ubrzo dovodi u stanje duboke relaksacije. Ritmične zvučne vibracije šire se od mjesta gdje je zdjela položena na cijelo tijelo stvarajući u njemu suptilne vibracije koje se često doživljavaju kao neka vrsta 'stanične masaže'. U ovom umirujućem okruženju dolazimo u kontakt s našim potrebama, našom 'unutrašnjom mudrosti'", ispričala je naša sagovornica.

"Peter Hess zvučna masaža je vrlo dobro prilagođena, kako za ličnu primjenu, tako i u drugim područjima, kao što su wellness i kozmetika, masaža i fizioterapija, medicina – podrška zdravstvenim terapijama, psihoterapija i logopedija, pedagogija – KLIK program – vrtići, škole, porodiljstvo, starački domovi, rad s osobama s poteškoćama, njega životinja", kazala nam je Alma.

Pojasnila je da je ljudsko tijelo sastavljano od 80 posto vode koja odlično povezuje i provodi zvuk te nam omogućava odličnu međustaničnu komunikaciju, pohranjivanje novih te brisanje starih informacija.

"Zvuk može proći kroz bilo koji oblik materije, a uzmemo li činjenicu da smo sastavljeni od vode, tada možemo vidjeti kako su mogućnosti iscjeljivanja zvukom zaista impresivne i neograničene", rekla je praktičarka zvučne masaže. Ispričala nam je i sve pozitivne strane zvučne masaže.

Koje su blagodati zvučne masaže

Zvučna masaža preporučuje se i osobama dobrog zdravlja. Podržat će razvoj unutarnjeg sklada i dati im energiju i snagu za dnevne zadatke (preventivno djelovanje). Kreativnost i produktivna energija će dobiti nove impulse.

Osobama narušenog zdravlja zvučna masaža će donijeti olakšanje od bolova, brige i tjeskobe (kurativno djelovanje).

Odlična je podrška liječenju, preporučuje se i osobama oštećenog sluha, olakšava otpuštanje i oslobađanje od negativnih obrazaca, omogućava pristup i korištenje vlastitih resursa, potiče kreativnost, samopouzdanje i motivaciju, doprinosi poboljšanju zdravlja putem harmonizacije, regeneracije i revitalizacije.

Zvučna masaža stvara osjećaj zadovoljstva i ljepote koja dolazi iznutra. Unutrašnji mir, samopouzdanje i zdravlje su glavni faktori koji utječu na izgled osobe. Ne preporučuje se trudnicama do trećeg mjeseca trudnoće, a oprez je neizostavan i kod osoba s ugrađenim pacemakerom.

Zvučna masaža prema Peter Hess metodi zastupljena je i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Zvučna masaža primjenjuje se u Centru za kreativni rast i razvoj LER u Sarajevu. U Centru LER, pored ostalih usluga, mogu se pronaći i drugi vidovi zvukoterapije kao što su zvučne kupke, vođene fantazije, meditacije, primjena zvukoterapije u dječijim grupama. Više informacija možete pronaći na Facebook stranici.

Alma je razgovor o zvučnoj masaži završila citirajući Petera Hessa: "Zvuk otapa napetost, pokreće snage samoiscjeljenja i oslobađa stvaralačku energiju".