{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alkohol je "legalni ubica broj 1"

S
8.11.2008. u 12:26
0
10
Alkohol je "legalni ubica broj 1"
0
Alkohol je "legalni ubica broj 1"
Reklame koje promoviraju alkoholna pića trebale bi biti zabranjene kao i one što reklamiraju cigarete, tvrde stručnjaci. Alkoholna pića su još pri vrhu liste svjetskih "ubica", a ogromne reklame i popusti na cijene alkoholnih pića uveliko doprinose toj činjenici.
"Mjere kao što su visoki porezi na alkoholna pića, zdravstvena upozorenja na ambalaži, te zaustavljanje jeftinih promocija po supermarketima i barovima su postala nužna stvar ako želimo spriječiti stotine hiljada preuranjenih smrti od posljedica konzumiranja alkohola", odlučno tvrdi doktorica Laura Schmidt, autorica studije o smrtnosti koju uzrokuje alkohol.

Stručnjaci se slažu da alkoholna pića trebaju biti regulisana istim mjerama kao i cigarete, jer nije rijetkost da na svjetskim sportskim i kulturnim takmičenjima gledamo reklame za Heineken, Carlsberg ili Stellu Artois.

Svake godine u svijetu umre nekoliko stotina hiljada ljudi od posljedica alkoholizma, ne ubrajajući kriminalna djela i smrti nastala pod utjecajem alkohola.

"Svijetu su hitno potrebne mjere koje će u ovom slučaju štititi javno zdravlje", stoji u studiji objavljenoj u British Medical Journalu.

Snizite pritisak u 5 koraka

08.11.2008. u 16:00

6 mitova o prehladi

08.11.2008. u 08:30
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: