Alergija na jaja ili astma ne bi trebala imati kontraindikacije za cijepljenje

F
FENA
10.12.2015. u 10:50
0
3
Alergija na jaja ili astma ne bi trebala imati kontraindikacije za cijepljenje
0
Alergija na jaja ili astma ne bi trebala imati kontraindikacije za cijepljenje Foto: EPA
Alergija na jaja ili astma kod djece ne bi više trebala biti kontraindikacija za njihovo nazalno cijepljenje, pokazali su rezultati britanskog istraživanja objavljeni u medicinskom časopisu The British Medical Journal.
Cijepljenje živim atenuiranim (oslabljenim) cjepivom za intranazalnu primjenu protiv gripe povezuje se s blagim alergijskim reakcijama među djecom i mladima alergičnima na jaja. Čini se da cjepivo dobro podnose i osobe koje boluju od astme ili problema s dišnim sustavom", tvrde autori studije.

Podsjećaju da se cjepiva protiv gripe proizvode na pilećim jajima, sadrže proteine jajeta i kontraindicirana su u osoba koje imaju snažne reakcije preosjetljivosti na njih.

Intranazalno cijepljenje protiv gripe općenito se preporučuje djeci od 2 do 17 godina, jer ih štiti dulje od cjepiva koje se injicira.

Neke zemlje ga preporučuju samo određenim grupama djece i mladih, a liječnici su dosad nerado protiv gripe cijepili djecu za koju se znalo da su alergična na jaja. To je oko 2,5 posto djece u dobi od 2 do 4 godine.

Dr. Paul Turner s Royal College London pratio je 779 djece i mladih u dobi od 2 do 18 godina, alergičnih na jaja, među kojima ih je 40 posto imalo alergijsku reakciju u posljednjih godinu dana, a 35 ih je ranije u životu palo u anafilaksiju, odnosno imalo je snažnu alergijsku reakciju koja je počela iznenada. Također, 57 posto ispitanika bolovalo je od astme ili otežanog disanja koje se manifestiralo 'zviždanjem', što su stanja koja često idu s alergijom na jaja.

Svi su oni primili četverovalentno cjepivo protiv gripe kroz nos, čija je jedna komponenta uzgojena na jajetu kokoši iz zdravog ekološkog uzgoja.

U prva 2 sata nakon cijepljenja kod djece nije primijećena nikakava alergijska reakcija, a 9 ili oko 1,2 posto imalo je vrlo slabu reakciju u vidu crvenila i svrbeža kože, rinitisa i blago otežanog disanja.

U kasnijem razdoblju slične blaže alergijske reakcije manifestirale su se kod 221 cijepljenog djeteta, no nije bilo potrebe za hospitalizacijom nijednog od njih.

Britanski znanstvenici ističu da studija ide u prilog rezultatima ranije provedenog istraživanja tijekom kojega su djeca dobila trovalentno nazalno cjepivo protiv virusa gripe, a ono nije sadržavalo protein jaja.

Studija podupire najnovije preporuke britanskih liječnika da se protiv gripe cijepe sva djeca kod kojih je ustanovljena blaga alergija na jaja, "uz izuzetak one koja pate od iznimno teškog oblika alergije".

Sličan je savjet i za djecu astmatičare - mogu se cijepiti pod uvjetom da je bolest pod kontrolom te da 72 sata prije cijepljenja disanje nije bilo otežano, prenose mediji.


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: