Adina Kavgić godinama živi s alopecijom: Zbog perike sam postala unikatna

Adina Kavgić godinama živi s alopecijom: Zbog perike sam postala unikatna
1.186
A. Kendić
11.1.2020. u 18:08
29
komentara
1,1k

dijeljenja
1/13 Foto: A. K./Klix.ba
2/13 Foto: A. K./Klix.ba
3/13 Foto: A. K./Klix.ba
4/13 Foto: A. K./Klix.ba
5/13 Foto: A. K./Klix.ba
6/13 Foto: A. K./Klix.ba
7/13 Foto: A. K./Klix.ba
8/13 Foto: A. K./Klix.ba
9/13 Foto: A. K./Klix.ba
10/13 Foto: A. K./Klix.ba
11/13 Foto: A. K./Klix.ba
12/13 Foto: A. K./Klix.ba
13/13 Foto: A. K./Klix.ba
Humani projekt "Moja kosa, tvoja kosa" Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, u kojem građani doniraju kosu, a vlasuljari izrađuju perike, vratio je osmijeh na lica mnogim oboljelim djevojčicama. Jedna od njih je i Adina Kavgić iz Srebrenika koja boluje od rijetke autoimune bolesti alopecije.
Adina Kavgić iz Srebrenika za razliku od svojih vršnjakinja u najljepšim danima djetinjstva nije mogla uživati u pravljenju frizura od svoje prirodne kose. Ovoj danas 14-godišnjakinji prije sedam godina dijagnosticirano je rijetko autoimuno oboljenje alopecija koje uzrokuje gubitak kose, ali i dlaka po cijelom tijelu.

Sve je počelo opadanjem kose na pečate, da bi se nakon toga oboljenje u prvom razredu osnovne škole proširilo po cijeloj glavi te je Adina u potpunosti ostala bez svoje duge kose u čijoj je ljepoti dotad potpuno uživala.

Za sedam godina prošla je kroz brojne faze - od susretanja s teškom spoznajom da joj kosa možda nikada više neće narasti, preko borbe sa sredinom u kojoj živi, pa do toga da je perika postala njen glavni atribut kojim se hvali.

Otvoreno priča o problemuOva učenica devetog razreda osnovne škole svojom pozitivnom energijom zasigurno će očarati svakoga ko je upozna, a svoju neizmjernu unutrašnju snagu pokazuje i kroz otvoreni razgovor o životnom problemu koji je prati godinama. Bez imalo ustručanjava objasnit će vam šta je alopecija, ali i reći da se na njenoj glavi nalazi perika.

Na početku razgovora za Klix.ba Adina kaže da joj je posebno teško bilo u prvim danima kada joj je kosa počela opadati na pečate. Tada je morala trpjeti i podsmijehe svojih drugara iz škole, što je prouzrokovalo i veliki pad samopouzdanja.

"Prije nego što mi je kosa u cijelosti opala, nikada je nisam željela vezati. Voljela sam da je uvijek puštena, međutim kada se to dogodilo, jedva sam otišla u školu. Često sam kući dolazila plačući, a znala sam se pitati i zašto postojim na ovom svijetu. Bila sam u potpunosti srušena", kaže Adina u razgovoru za Klix.ba.

Do četvrtog razreda nedostatak je prikrivala maramama, da bi potom prešla na perike. Zbog njihove lošije izrade nisu predstavljale adekvatno rješenje, a neugodni pogledi sugrađana predstavljali su veliki teret.

"U vrijeme dok sam nosila maramu znalo mi se dogoditi da je zaboravim staviti te da u takvom izdanju odem do prodavnice ili škole. Jedne prilike mi je učiteljica ukazala na to da sam zaboravila maramu te me vratila kući kako bih je stavila. Tada sam se izuzetno neugodno osjećala", prisjeća se Adina.

Totalni zaokret nastao je prije mjesec kada je od Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka Adina na korištenje dobila periku koja je izrađena od prirodne kose i baš onako kako je ona željela.

Perika je nastala od kose humanih građanki koje su svoje vlasi donirale kroz projekt "Moja kosa, tvoja kosa", a ovaj dodatak je našoj sagovornici vratio vedrinu na lice.

"Zaista nema riječi kojima bih se zahvalila Udruženju Srce za djecu oboljelu od raka. Nakon što sam dobila periku odmah sam s ocem krenula u shopping centar u Tuzli, jer sam željela da je svi vide. Sada se mnogo ljepše osjećam, a moje samopouzdanje je u znatnoj mjeri vraćeno. S ovom perikom mogu praviti razne frizure, njeno održavanje nije komplikovano, redovno je češljam i slično", nastavlja Adina.

Ova Srebreničanka se voli i našaliti na svoj račun pa nam u tom tonu kaže kako je ona u velikoj prednosti za razliku od svih ostalih ljudi koji imaju prirodnu kosu.

"U ljetnom periodu kada mi je vruće, ja svoju kosu mogu skinuti, a vi to ne možete uraditi. Zbog toga sam ja u prednosti u odnosu na sve vas", kaže kroz smijeh Adina.

Alopecija je autoimuna bolest koja uzrokuje gubitak kose, ali i dlaka po cijelom tijelu. Lijek za ovu bolest još uvijek nije pronađen pa se pacijenti podvrgavaju raznim tretmanima na prirodnoj bazi kojim bi mogli pospješiti ponovno izrastanje kose, a potom i dlaka na ostatku tijela.

Voljela bih ponovo imati svoju kosuKroz određene tretmane prošla je i naša sagovornica, međutim rezultati su bili minorni. Trenutno se nalazi u ciklusu jednog od tretmana, a kako nam je kazala, ukoliko on ne da očekivane rezultate, sličnim metodama se neće više podvrgavati.

"Više se ne želim mučiti u vezi s tim. Neću da do kraja života budem pod terapijama, a da ne znam da li će kosa narasti ili ne. Naravno, voljela bih ponovo imati svoju kosu, ali neće mi biti teško i ako se to više nikada ne desi. Ja sam sada unikatna, a ako moja kosa ne naraste, nakon srednje škole ću skinuti i periku", ističe Adina koja veliku podršku ima i u svojim roditeljima koji su dosad izdvajali i po nekoliko stotina konvertibilnih maraka za jednu periku.

Gubitak kose za svaku djevojčicu predstavlja izuzetno jak psihološki udarac, a naša sagovornica ističe da u tim trenucima ne treba pokleknuti. Kako na koncu poručuje, oni koji vas istinski vole taj osjećaj će ispoljavati i onda kada imate kosu, ali i kada ostanete bez nje. Jer, ipak je najvažnija ona unutrašnja ljepota kojom zračite, a pravi prijatelji se najbolje pokažu u životnoj nevolji.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...