{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


15 minuta vježbanja dnevno produžuje život za tri godine

S
16.8.2011. u 18:36
0
13
15 minuta vježbanja dnevno produžuje život za tri godine
0
15 minuta vježbanja dnevno produžuje život za tri godine
Samo petnaest minuta vježbanja dnevno može produžiti očekivanu životnu dob za tri godine i smanjiti rizik od smrti za 14 posto, pokazala je nova studija tajvanskih stručnjaka.
U studiji, čiji rezultati su objavljeni u utorak u časopisu Lancet, učestvovalo je 400.000 dobrovoljaca. Oni su bili podijeljeni u pet kategorija: oni koji ne vježbaju, malo vježbaju, srednje su aktivni, aktivni i vrlo aktivni. Volonteri su bili predmet posmatranja 12 godina.

Stručnjaci su na kraju tog perioda uporedili osobe koje su vježbale s onima koje su se tog zdravog hobija u potpunosti suzdržavale. Oni koji su vježbali 15 minuta dnevno smanjili su rizik opće smrtnosti za 14 posto, a rizik od raka za 10 posto.

Istovremeno su povećali očekivanu životnu dob za tri godine. Rezultati se odnose i na žene i na muškarce svih dobi. Kod osoba koje se nisu bavile nikakvom tjelesnom aktivnošću utvrđen je povećan rizik smrti za 17 posto, u usporedbi sa grupom koja je malo vježbala.

"30 minuta vježbanja dnevno, pet ili više puta u sedmici, je posljednih 15 godina bilo zlatno pravilo, ali sada smo došli do otkrića da i samo pola od tog vremena, može biti izuzetno korisno za zdravlje", kaže Chi-Pang Wen, autor studije, te dodaje da svako može odvojiti 15 minuta dnevno.

Za svakih dodatnih 15 minuta vježbanja, smanjuje se rizik od obolijevanja od raka za jedan posto. Stručnjaci da nadaju da će rezultati ove studije biti poticaj mnogim neaktivnim ljudima da konačno počnu vježbati i naprave nešto dobro za svoje zdravlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: