lifestyle
84

Završeno Šankanje uz Severinu na Vlašiću, idućeg vikenda uživanje na Bjelašnici

Piše: Š. B.
Šankanje je definitivno jedan od najpopularnijih događaja u BiH, ali i regiji. Ove godine je Šankanje šesti put održano na planini Vlašić i to uz prisustvo nekih od najvećih domaćih i regionalnih muzičkih zvijezda koje su zabavljale posjetioce.

Prošlog vikenda na Vlašiću je održano Šankanje koje je ponovo privuklo veliki broj posjetilaca. Kao i prethodnih godina nastupale su najveće zvijezde regiona Severina, Dženan Lončarević, Amel Ćurić i mnogi drugi.

Sol Azur Arena je obje noći bila ispunjenja do posljednjeg mjesta, a zabavljalo se do ranih jutarnjih sati. Osim noćnog provoda organizovane su i dnevne aktivnosti za sve uzraste, a za najmlađe je organizovana dječija predstava, kao i podjela besplatnih paketića. Sarajevski duo Helem Nejse je ove godine bio zadužen za Igre bez granica.

Ono što je bitno istaći je da su svi kapaciteti na Vlašiću bili popunjeni, što pokazuje da je organizovanje jednog ovakvog događaja bio i ostao pun pogodak.

Već odavno je Šankanje postalo regionalni događaj koji je ove godine privukao goste iz Makedonije, Hrvatske, Turske, Srbije i naravno BiH i postalo je odlična prilika za promociju Bosne i Hercegovine, turističkih potencijala, kao i njenih planina. Važnost ovog projekta su prepoznali Vlada Srednjobosanskog kantona, Turistička zajednica SBK, Udruženje Vlašić Planet života, kao i mnogi drugi.

Samer Rešidat, direktor turističke agencije Sol Azur, istakao je kako je Šankanje prilika da se domaći potencijali promovišu na najbolji način. Mladi ljudi iz BiH, ali i regije znaju kako je na Šankanju najbolji provod te je događaj postao prepoznatljiv i van granica naše zemlje, što svakako predstavlja dobru promociju, kako Vlašića, tako i BiH.

Međutim, važnost projekta koji promoviše turizam trebalo bi da prepozna Federalno ministarsvo turizma i okoliša koje se nije odazvalo i podržalo ovogodišnje otvaranje ski-sezone na bh. planinama.

Ono što je interesantno istaći je da će ove godine Šankanje prvi put biti organizovano i na Bjelašnici. Od 23. do 25. decembra na olimpijskoj ljepotici će biti i zvanično otvaranje ski-sezone.

Kao i na Vlašiću, i na Bjelašnici će biti organizovan program u sklopu kojeg će nastupiti svjetski poznati DJ James Zabiela te Marko Nastić i The Beatshakers, a u subotu ovogodišnji dobitnici nagrade MTV Adria grupa S.A.R.S.

Vrijedi istaći kako su ovu manifestaciju pomogli Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS, Ministarstvo privrede KS, Općina Trnovo, kao i partner projekta KJP ZOI 84.

Za ovaj događaj vlada veliko interesovanje. Ulaznice za koncerte se mogu kupiti u agenciji Sol Azur, kod uličnih prodavača, kao i na web stranici www.kupikartu.ba

Pripreme za Bjelašnicu počinju već od utorka, kada počinje i montiranje Sol Azur Arene koja će biti centar dešavanja tog vikenda.