Zašto ne možemo sebe zamisliti kao stare ljude

Klix.ba
8.1.2013. u 21:36
8
4
Zašto ne možemo sebe zamisliti kao stare ljude
8
Zašto ne možemo sebe zamisliti kao stare ljude
Ako je starenje nešto o čemu, ne samo da ne razmišljate, nego ne možete ni prihvatiti ni shvatiti, znajte da za to postoji dobar razlog. Naime, naučnici su otkrili fenomen koji su nazvali "iluzija kraja priče", zbog kojeg konstantno mislimo da smo apsolutno formirana ličnost i da se više nikada nećemo mijenjati.
Istraživanje u kojem je učestvovalo više od 19.000 ljudi je pokazalo da, kada razmišljamo o prošlosti, lako možemo shvatiti koliko smo se promijenili. Međutim, kada razmišljamo o budućnosti, vrlo rijetko možemo zamisliti koliko različiti ćemo biti.

Ovo istraživanje može pomoći u shvatanju mnogih stvari, kao što je činjenica da tinejdžeri koji se tetoviraju prvi put vjeruju da se nikada u životu zbog toga neće pokajati.

Istraživači su od volontera starosne dobi od 18 do 68 godina tražili da ispune anketu o vlastitim vrijednostima, karakteru i stvarima koje vole da rade. Neki od njih su trebali da se prisjete prošlih deset godina, dok su neki trebali predvidjeti kakvi će biti za deset godina. Rezultati su pokazali da su skoro svi ispitani potcijenili koliko će se zaista promijeniti u budućnosti.

Ako se u obzir uzme samo muzika koju slušaju, većina ispitanika je vjerovala da će neki pjevači ili grupe snimati nove materijale i godinama nakon što oni to prestanu raditi, ili čak kada bi u stvarnosti biti mrtvi.

Daniel Gilbert, psiholog sa Univerziteta Harvard i vođa istraživanja, je rekao: "Nikada nećemo moći shvatiti da svako od nas u svakom trenutku života o "prošlom sebi" misli na isti način. U svakom periodu života mislimo da smo završena priča i svaki put griješimo. Život je proces rasta, razvijanja i promjena".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: