{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zašto je ženama hladnije u uredima s uključenom klimom?

F
4.8.2015. u 18:11
46
46
Zašto je ženama hladnije u uredima s uključenom klimom?
46
Zašto je ženama hladnije u uredima s uključenom klimom?
Razlog zbog kojega je ženama u uredima s uključenom klimom gotovo uvijek prehladno je to što žensko tijelo proizvodi manje topline od muškarčeva, pokazalo je novo istraživanje, prenose agencije.
Temperatura u uredu najčešće se prilagođava muškim kolegama zbog čega se većina žena na radnom mjestu "smrzava".

U zgradama širom svijeta uredska temperatura prilagođava se standardima koje je još 1960. odredilo Udruženje američkih inženjera za grijanje, rashladne i klima uređaje. Model je utemeljen na faktorima poput vanjske temperature zraka, relativne vlažnosti zraka, njegova strujanja, količine odjeće koju na sebi ima radnik i brzine kojom se zagrijava naš metabolizam.

No problem je, piše list Fortune, u tome što je model zastario, a jedna varijabla bi se mogla nazvati seksističkom. Naime, pri izračunu optimalne temperature u uredu prije četrdeset godina uzimao se u obzir podatak o prosječnoj životnoj dobi četrdesetogodišnjeg muškarca teškog 70 kg.

Žene danas čine polovinu zaposlenih u uredima, njihova tijela proizvode manje topline od tijela muškaraca i metabolizam im je usporeniji jer su sitnije od muškaraca zbog toga što imaju manje mišićnog, a više masnog tkiva. Poznato je da mišići proizvode više topline od masnog tkiva.

U obzir treba uzeti i fiziologiju žene i njihov izbor odjeće. Muškarci su najčešće u odijelima.

"Načelno, to je jako dobar standard utemeljen na termodinamici - uravnoteženosti između topline tijela i temperature okoliša", rekao je za Business Insider nizozemski biolog Boris Kingma, iz univerzitetskog medicinskog centra u Maastrichtu koji je ujedno suautor istraživanja.

Kingma kaže da istraživanja pokazuju kako je ženama u klimatiziranim prostorima hladnije nego muškarcima.

Nove studije upućuju na to da žene više vole boraviti u toplijem okruženju - oko 25 Celzijevih stepeni, a muškarci u nešto hladnijem - oko 22 Celzijeva stepena.

Studija nudi i rješenje: izmijeniti, odnosno povećati temperaturu na klima uređaju na vrijednost koja odgovara radnicama, od čega će na kraju biti višestruke koristi. Među ostalim i za kompaniju, jer će joj uštedjeti novac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: