Mali savjeti
0

Zaljubite se u svoj posao

Sarajevo-x.com
Svi se povremeno osjećaju kao zarobljenici vlastitog posla, te ujutro s teškom mukom se spremaju za predstojeći radni dan. No, psiholig Timothy Sharp, za australski News tvrdi kako uz samo malo truda možete zavoljeti svoj posao, te s osmijehom sjedati na radno mjesto.

"Naravno da ne možemo svi biti sto posto sretni tokom čitavog dana, no možemo biti zadovoljniji", kazao je Sharp.

Psiholog savjetuje da najprije budete zahvalni na tome što uopšte imate posao, a onda da se fokusirate samo na dobre strane posla koji obavljate.

"Mnogi od nas se fokusiraju na loše strane posla, što nije nimalo dobro", kazao je Sharp, dodajući kako iako u firmi u kojoj radite ima kolega koji vam se baš i ne sviđaju, svakako ima i onih s kojima rado sjednete, popijete kafu i porazgovarate.

"Ako vas nešto čini nesretnim i nezadovoljnim pokušajte to ispraviti. Nemojte se samo neprestano žaliti. Većina radnika samo sjedi i žali se na posao, a ne poduzimaju ništa kako bi poboljšali i sebi prilagodili radnu sredinu", kazao je Sharp savjetujući radnike da se prestanu osvrtati na sitne stvari koje ih nerviraju i umjesto toga da se fokusiraju na to kako će sebi olakšati radni dan.

"Podsjetite se na cilj vašeg posla i tako ćete sami sebe motivisati", naglasio je Sharp.

Također, ljudi se često zamaraju nebitnim stvarima za koje ponekad misle da su bitne, iako čak i nisu u njihovom opisu posla.

"Nemojte odustajati od posla, ali prestanite raditi neke nebitne stvari koje uz to još i mrzite. Vidjet ćete da niko to neće ni primjetiti, a vi ćete se osjećati bolje."