lifestyle
0

Začinite svoj život afrodizijacima

Klix.ba
Ljudi su od pamtivjeka u potrazi za savršenim afrodizijakom, sredstvom koje podstiče ljubavnu želju. Iako to nikada nije znanstveno utvrđeno, određenim se namirnicama još od Srednjeg vijeka pripisuju afrodizijačka svojstva. Evo popisa najčešćih i sretno isprobavanje!

Zahvaljujući svojim svojstvima, različiti su začini odavno prepoznati kao afrodizijaci. Bez njih je, na primjer, bio nezamisliv život u haremima koji i dan-danas nadahnjuju tragače za nebeskim užicima. Začini su nezaobilazni na listi afrodizijaka prvenstveno stoga što obiluju eteričnim uljima koja poboljšavaju cirkulaciju krvi, opuštaju i podstiču spolnu želju te griju organizam izazivajući navalu topline, žmarce, brže lupanje srca, crvenilo i znojenje.

Ostrige, koje su, naravno, u neumjerenim količinama, od jutra do večeri bile na jelovniku najslavnijeg ljubavnika na svijetu Casanove, gotovo da su sinonim za afrodizijak. Osim što već samim svojim oblikom, okusom i mirisom potiču grešne misli, bogate su cinkom od kojeg neposredno zavisi produkcija testosterona. Cinka, osim u ostrigama, ima i u ostalim plodovima mora i ribama. Na samom su vrhu liste afrodizijaka i vrtoglavo skupi, ali učinkoviti nadahnjujući i poticajni.

Tartufi. Osjećajni, "zemljani" miris ovih rijetkih gljiva uzbuđuje sva čula. Iako su veoma skupi, utješno je da je dovoljna i mala količina.

Neodvojiva je od ljubavi i hrana bogova, čokolada, koja je zahvaljujući učinkovitoj mješavini masnoća, bjelančevina, ugljikohidrata, vitamina B-grupe, minerala, željeza, kalija, magnezija i naravno cinka, prava ljubavna bomba. Stoga ni ne čudi što su u arapskom podneblju muškarci nekad prije ulaska u harem ispijali litre i litre tekuće čokolade. Čokolada, tj. kakao, jača mišiće i živce, vraća energiju i podstiče produkciju spolnih hormona. Među tristotinjak različitih tvari su i one koje dokazano opuštaju, podižu raspoloženje i usrećuju nas, stvarajući, štoviše, u našem mozgu isti osjećaj kao kada smo svježe zaljubljeni.

Šparoge - već im je i sam izgled vrlo sugestivan, a navodnim su se afrodizijačkim svojstvima proslavile u 19. vijeku u Francuskoj gdje su se mladoženjama na svadbenim svečanostima servirala tri jela sa šparogama. Najveći užitak pružaju kada ih servirate s umakom od maslaca i jednostavno jedete prstima!

Kavijar - tajna kavijara sasvim je hemijske prirode. Naime, kao i ostrige, sadrži velike količine cinka, koje pojačavaju proizvodnju testosterona. Dodajmo tome i senzualno pucketanje koje nastaje u ustima dok ga jedemo, i jasno je zašto ta riblja jajašca spadaju u omiljenu hranu ljubavnika!

Šampanjac - piće koje predstavlja dokoni užitak, luksuz i dobro raspoloženje odavno se smatra ljubavnim napitkom. Mjehurići suptilno, ali neodgodivo udaraju ravno u mozak i čine lice ozarenijim, a ponašanje slobodnijim!

Luk - možda niste znali, ali crveni i bijeli luk također su puni iznenađujućih sastojaka! Vratimo se opet Francuzima i njihovim svadbenim svečanostima - mladencima se jutro nakon vjenčanja za obnavljanje libida nudi poznata supa od luka!

Autor: Valentina; Posjetite moj blog na valentina.blogger.ba.