lifestyle
0

Zabrana za Djed Mrazovog zlog prijatelja Krampusa

Sarajevo-x.com
Reuters
Reuters
Pošto se Božić bliži, austrijska djeca koja se nadaju Djed Mrazovim poklonima, morati će paziti da se ne pojavi i Krampus, Djed Mrazov rogati i dlakavi prijatelj.

Prema narodnim običajima, Krampus je lik sličan đavolu koji odvlači zle duhove tokom kršćanskih blagdana.

Tradicionalno, on se pojavljuje sa Djed Mrazom oko 6. decembra, oko blagdana Svetog Nikole, kada njih dvojica postaju nosioci blagdanske sezone širom centralne Evrope.

Ovi običaji su se našli u centru pažnje prošle sedmice u Austriji, nakon izvještaja da je Djed Mrazu zabranjena posjeta obdaništima u Beču, zbog toga što ga se neka djeca plaše.

Cjenjeni austrijski dječji psihijatar, Max Friedrich traži zabranu korištenja Krampusa u obilježavanju blagdana, koji kruži gradovima i selima tokom mjeseca decembra.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Ovaj srednovjekovni spektakl se sastoji od toga da mladi ljudi izađu na ulice obučeni u dlakave kapute od ovčjeg krzna, stave maske sa jelenskim rogovima, svjetlećim crvenim očima i velikim kljovama. Osim u Njemačkoj, ovaj običaj se održava u Mađarskoj i Hrvatskoj.

"Prikaz Krampusa je povezan sa agresijom, a u svijetu koji je svakako pun agresije, ne trebamo dodavati i figure koje karakteriziraju nasilje...i pakao", rekao je dječji psihijatar Max Friedrich.

On navodi da je Krampus ostao popularan običaj, najviše zbog "fenomena da se strah smatra atraktivnim", napominjući često zastrašujuće zaplete klasičnih bajki braće Grimm.