lifestyle
0

Za poraz Napoleonove vojske odgovorne bakterije

FENA
Moglo bi se reći da su bakterije u velikoj mjeri odgovorne za poraz Napoleonove vojske 1812. godine u Rusiji jer su mnogi njegovi vojnici umrli od infektivnih bolesti koje prenose buhe, objavio je nedavno francuski Nacionalni centar za naučna istraživanja.

Mnogi naučnici smatraju da je ranije za vrijeme ratova više vojnika umiralo od bolesti koje su prenosile buhe nego u bitkama. Po mnogim svjedočanstvima Napoleonove vojnike mučile su buhe, a mnogi su umrli od groznice.

Na osnovu toga stvorena je teorija da su bolesti koje prenose buhe bile značajan faktor poraza Napoleonove vojske. Otkriće 2001. godine kod Vilnijusa (Litvanija) masovne grobnice s ostacima nekoliko stotina Napoleonovih vojnika koji su se decembra 1812. godine povlačili poslije neuspjele kampanje na Moskvu, bila je idealna prilika da se to provjeri.

Grupa francuskih i litvanskih naučnika analizirala je uzorke zemlje iz grobnice, kao i tkanina i zuba davno umrlih vojnika. Pokazalo se da je više od 30 posto njih umrlo od infektivnih bolesti koje prenose buhe.

Riječ je o "buvljoj groznici" koju izaziva bakterija Borrelia recurrentis, o "rovovskoj groznici" čiji je uzročnik bakterija Bartonella quintant i o tifusu za koga je odgovorna bakterija Rickettsia prowazecki.

Naučnici su u uzorcima zemlje i ostataka uniformi pronašli ostatke buha, a u nekima od njih bakteriju Bartonella quintana. Analiza zuba 35 vojnika utvrdila je da se ista bakterija nalazi u zubnoj pulpi sedam vojnika, a bakterija Rickettsia prowazecki u pulpi tri vojnika.