lifestyle
0

Za nostalgičare: Leksikon jugoslavenske mitologije

Sarajevo-X
Ukoliko ste nostalgični, nedostaje vam bivša Juga i želite znati sve o njoj, web stranica Leksikona jugoslavenske mitologije je pravo mjesto za vas.

"Leksikon jugoslavenske mitologije" ideja je koja se začela prije početka rata u bivšoj Jugoslaviji.

Koncepcija projekta zamišljena tako da se skupi što više leksikonskih "jedinica", tekstova od minimum 700 znakova (stranica, dvije ili tri), potpisanih punim imenom autora "jedinice".

Sve što se smatra da ima kolektivnu, ali i intimnu vrijednost, sve što je činilo kulturnu svakidašnjicu u bivšoj Jugoslaviji, sve što je nestalo ili nestaje, a vrijedi da se zapamti, ušlo je, i još uvijek ulazi u ovaj leksikon.

Nezaobilazno mjesto u leksikonu ima naravno i Sarajevo, sa svojim Nadrealistima, Indexima, Davorinom, Bijelim Dugmetom, Crvenom Jabukom, Merlinom, sarajevskim izrekama i fazonima, šatrovačkim jezikom, ćevapima, Vrelom Bosne...

Ukoliko poštujete lik i djelo druga Tita, zasigurno će vam posebno biti zanimljivi tekstovi o njemu. Tu su također stare izreke, vicevi, tekstovi o automobilima koja su se vozila u ono vrijeme (Yugo, Zastava, Stojadin...), popis diskoteka i klubova u koja se izlazilo, televizijske emisije, reklame, popularna odredišta, igre, izreke, poznate ličnosti i još mnogo toga...

Link je: http://www.leksikon-yu-mitologije.net