{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vrlo rijedak poremećaj: Dječak ima ogromne ruke teške po osam kilograma

20.8.2014. u 18:00
35
39
Vrlo rijedak poremećaj: Dječak ima ogromne ruke teške po osam kilograma
35
 
Osmogodišnji Kaleem iz Indije rodio se kao normalna i zdrava beba. No vremenom su mu počele nesrazmjerno rasti ruke. Sada ima ruke teške po osam kilograma i dužine 33 centimetra (od baze dlana do kraja srednjeg prsa).
Fan je kriketa, ali ne može obavljati ni osnovne zadatke poput vezanja pertli. Veći dio djetinjstva su ga zadirkivali i izrugivali mu se.

"Ne idem u školu jer mi je učitelj rekao kako se djeca plaše mojih ruku. Mnogi od njih su me zadirkivali zbog moje deformacije i često su me tukli", rekao je Kaleem.

Istakao je kako ima poteškoća s oblačenjem, zakopčavanjem košulja i podizanjem pantalona.

"Ali ne znam želim li da mi ljekari operišu ruke. Trebali bi me onesvjestiti i tada me rezati. Ne bih imao problem kada bi to mogli raditi bez injekcije i kada bi to bila neka mala operacija", rekao je Kaleem.

Njegovi roditelji zarađuju samo 40 KM mjesečno i očajno pokušavaju pronaći potrebnu pomoć za svog sina. Njegova mjaka Haleema (27) kazala je kako je znala da je njen sin drugačiji od ostale djece po rođenju ali je bila bespomoćna.

"Kada se rodio ruka mu je bila dva puta veća od ruku drugih beba. Njegovi prsti su bili dugi. U početku su mu šake bile male ali su i one vremenom počele rasti", rekla je majka.

Njegov otac Shamim (45) plaši da njegov sin nikada neće moći biti samostalan i krivi sebe jer ne zarađuje dovoljno novca.

"Ima poteškoća u jedenju jer ne može uhvatiti kako treba pribor niti hranu pa ga mi hranimo. Kada koristi dva prsta sposoban je da uzme čašu vode. Želimo ga odvesti u bolnicu ali nemamo dovoljno novca. Kada sam ga pokušao upisati u školu direktor mi je rekao kako on neće biti odgovoran ako mu se druga djeca budu smijala i zadirkivala ga", kazao je otac.

Ljekari su rekli kako je ovo izuzetno rijedak slučaj te da nisu mogli otkriti uzrok ove deformacije. Uprkos velikim rukama, Kaleem je dobrog zdravstvenog stanja. No, njegove rukei dalje rastu što bi moglo dovesti do povećanja pritiska na njego kardiovaskularni sistem i samim tim skratiti mu život.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: