Prekid kontakta
2

Vrijeme je da prestanete koristiti frazu "društveno distanciranje", evo i zbog čega

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Svjetska zdravstvena organizacija službeno se zalaže za izbjegavanje fraze "društveno distanciranje" i preporučuje umjesto toga "fizičko distanciranje".

Ideja je da se razjasni kako naredba da se ostane kod kuće tokom pandemije koronavirusa ne znači prekid kontakata s prijateljima i porodicom, već održavanje fizičke udaljenosti kako bi se osiguralo da se bolest ne širi, prenosi Science Alert.

Ovu preporuku ponovila je i kongresmenka iz Massachusettsa Ayanna Pressley.

"Tvrdim da je ono što sada radimo fizičko distanciranje, a ne društveno distanciranje. Stvaramo fizičku udaljenost između nas kako bismo ograničili širenje virusa. To bismo trebali raditi dok istovremeno održavamo svoje društvene veze i čuvamo osećaj za zajednicu i zdrav razum", rekla je ona tokom sjednice gradske skupštine

Profesor psihologije s Univerziteta Stanford Jamil Zaki tvrdi da bismo to trebali prekinuti sa svim razgovorima o "društvenoj distanci".

"Mislim da bismo trebali krenuti s rekadriranjem onoga što trenutno radimo. Trebali bismo ovo vrijeme smatrati fizičkim distanciranjem kako bismo istaknuli da možemo ostati društveno povezani čak i dok smo odvojeni. Društveno distanciranje je od vitalnog značaja za usporavanje širenja COVID-19, ali je također u suprotnosti od temeljne potrebe ljudskih bića da budu međusobno povezani. Ironično je što su iste tehnologije koje često krivimo za razdvajanje našeg društvenog tkiva najbolja šansa da se držimo zajedno", rekao je Zaki.