{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vincekovo na Buni: Očuvanje tradicije uzgoja vinove loze u Hercegovini

20.1.2018. u 14:04
23
164
Vincekovo na Buni: Očuvanje tradicije uzgoja vinove loze u Hercegovini
23
Već osmu godinu Udruženje vinogradara i vinara "Buna" organizovalo je kulturnu manifestaciju "Vincekovo Buna 2018", kojom se prije svega želi naglasiti važnost vinogradarstva na ovim prostorima.
Vincekovo je stogodišnja tradicija nekih drugih prostora, Slavonije i Međimurja, ali bunski vinari i vinogradari na simpatičan i veseo način prenijeli su je u dolinu Neretve.

Ovogodišnji domaćini bili su Davorin Zeljko i Damir Lovrić, na njihovim vinogradima vinski biskup pomolio se svetom Vinku za uspješnu narednu vinogradarsku sezonu. Sveti Vinko se slavi 22. januara, a tada simbolično počinje nova vegetacijska godina te obrezivanjem kreće rad u vinogradima.

Dražen Krešić, jedan od organizatora, kazao je kako ova manifestacija ima za cilj očuvanje tradicije uzgoja vinove loze na Buni, a da su organizatori prepoznali slavljenje svetog Vinka i samo Vincekovo, kao lijep način da to ostvare.

"Radimo ovo po uzoru na naše prijetelje iz Slavonije, ovako na jedan šaljiv i veseo način obilježavamo početak nove vinogradarske godine, a tradiciju prenosimo i na nove generacije. Naše udruženje broji tridesetak članova, petnaestak domaćinstava koji se bave uzgojem vinogradarstvom na Buni, imamo i mlađe članove koji pomažu starijima. Želimo kroz druženje, razmjenu iskustava i primjenu novih tehnologija doći do savršenijeg uzgoja vinove loze i pravljenja što boljih vina", naglasio je Krešić.

Vinogradari ukazuju i na svoj položaj, žele bolje pozicije na tržištu, veću brigu države, poticaje za ovu granu poljoprivrede.

Davorin Zeljko, jedan od današnjih domaćina, kazao je kako je počašćen da se baš u njegovom vinogradu odvija ovogodišnje Vincekovo, nadao se da će upućene molitve blagonaklono djelovati na narednu sezonu i dugo očekivanu berbu.

"Vinski biskup" Damir Lovrić obnaša ovu zanimljivu funkciju već osam godina i kaže kako su ovu tradiciju prilagodili uslovima na Buni, da nisu nikoga željeli uvrijediti i naglašava kako bi volio da ovo bude prihvaćeno kao nešto dobro i plemenito.

Sama manifestacija traje sedam dana, kroz pripreme i Dane otvorenih vrata, a na samo Vincekovo prođe nekoliko stotina ljudi. Nakon svečanosti u vinogradu nastavilo se narodno veselje u dvorani Osnovne škole na Buni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Brinete li o vašoj ishrani i jedete li zdravu hranu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: