{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vincekovo na Buni: Očuvanje tradicije uzgoja vinove loze u Hercegovini

20.1.2018. u 14:04
23
164
Vincekovo na Buni: Očuvanje tradicije uzgoja vinove loze u Hercegovini
23
Već osmu godinu Udruženje vinogradara i vinara "Buna" organizovalo je kulturnu manifestaciju "Vincekovo Buna 2018", kojom se prije svega želi naglasiti važnost vinogradarstva na ovim prostorima.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Vincekovo je stogodišnja tradicija nekih drugih prostora, Slavonije i Međimurja, ali bunski vinari i vinogradari na simpatičan i veseo način prenijeli su je u dolinu Neretve.

Ovogodišnji domaćini bili su Davorin Zeljko i Damir Lovrić, na njihovim vinogradima vinski biskup pomolio se svetom Vinku za uspješnu narednu vinogradarsku sezonu. Sveti Vinko se slavi 22. januara, a tada simbolično počinje nova vegetacijska godina te obrezivanjem kreće rad u vinogradima.

Dražen Krešić, jedan od organizatora, kazao je kako ova manifestacija ima za cilj očuvanje tradicije uzgoja vinove loze na Buni, a da su organizatori prepoznali slavljenje svetog Vinka i samo Vincekovo, kao lijep način da to ostvare.

"Radimo ovo po uzoru na naše prijetelje iz Slavonije, ovako na jedan šaljiv i veseo način obilježavamo početak nove vinogradarske godine, a tradiciju prenosimo i na nove generacije. Naše udruženje broji tridesetak članova, petnaestak domaćinstava koji se bave uzgojem vinogradarstvom na Buni, imamo i mlađe članove koji pomažu starijima. Želimo kroz druženje, razmjenu iskustava i primjenu novih tehnologija doći do savršenijeg uzgoja vinove loze i pravljenja što boljih vina", naglasio je Krešić.

Vinogradari ukazuju i na svoj položaj, žele bolje pozicije na tržištu, veću brigu države, poticaje za ovu granu poljoprivrede.

Davorin Zeljko, jedan od današnjih domaćina, kazao je kako je počašćen da se baš u njegovom vinogradu odvija ovogodišnje Vincekovo, nadao se da će upućene molitve blagonaklono djelovati na narednu sezonu i dugo očekivanu berbu.

"Vinski biskup" Damir Lovrić obnaša ovu zanimljivu funkciju već osam godina i kaže kako su ovu tradiciju prilagodili uslovima na Buni, da nisu nikoga željeli uvrijediti i naglašava kako bi volio da ovo bude prihvaćeno kao nešto dobro i plemenito.

Sama manifestacija traje sedam dana, kroz pripreme i Dane otvorenih vrata, a na samo Vincekovo prođe nekoliko stotina ljudi. Nakon svečanosti u vinogradu nastavilo se narodno veselje u dvorani Osnovne škole na Buni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: