Sedam njih
10

Znakovi koji pokazuju da ljubavna veza uništava vaša prijateljstva

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nekada je veoma teško balansirati između ljubavne veze i ostalih veza u vašem životu kao što su to prijateljske ili pak porodične veze. Na početku je to veoma teško, tvrde ljubavni terapeuti ali otkrivanje kako pravilno izbalansirati između prijateljstva i ljubavi nešto je što će vam se na duže staze isplatiti.

U početnoj fazi veze sasvim je normalno da više vremena posvećujete vašem partneru, no ukoliko vaša dugogodišnja veza troši sve vaše slobodno vrijeme i energiju, ne ostavljajući ništa za prijateljstva, vrijeme je da zastanete i zapitate zbog čega ne možete napraviti balans.

"Previše je lako svu svoju energiju i vrijeme uložiti u partnera i zanemariti vaša prijateljstva. Međutim ono što je važno jeste da pored partnera hranite i njegujete vaša prijateljstva", rekla je za HuffPost psihoterapeutkinja Andrea Wachter.

Ovo su neki od znakova koji pokazuju da su vam prijateljstva manje bitna od ljubavi.

Često otkazujete planove sa svojim prijateljima kako biste proveli više vremena s partnerom

“Kao i kod većine stvari, ravnoteža je ključ zdravih odnosa. Ukoliko otkazujete planove s prijateljima kako biste proveli vrijeme sa svojim partnerom možete nanijeti štetu vašim prijateljstvima. Vaši prijatelji mogu biti povrijeđeni i ogorčeni, a kasnije se možete osjećati krivima zbog vremena koje ste uložili u vaš ljubavni odnos po cijenu prijateljstava", objašnjava psihoterapeut Anna Poss.

2. Na društvenim mrežama saznajete stvari koje biste inače trebali znati o svojim prijateljima

"Ukoliko na društvenim mrežama saznajete važne podatke o vašim prijateljima, kao što su novi posao, gdje su otišli za vikend ili imaju novu ljubavnu vezu zapitajte se je li možda vaša ljubavna veza uticala na to koliko ste povezani s prijateljima", rekla je psihologinja Marie Land.

3. Kada ste sa svojim prijateljima, pričate samo o vašoj novoj vezi

Lijepo je govoriti o svojoj novoj vezi s prijateljima, ali nije lijepo kada je to jedina tema vašeg razgovora. Vodite računa da razgovarate i o drugim aspektima svog života. Također, redovito pitajte šta se dešava i u prijateljevom životu.

4. Čak i kada ne govorite o vašoj vezi stalno mislite o tome i ne pratite razgovor s prijateljima

Ako se ne možete usredotočiti na stvari koje vaš prijatelj govori, a koje bi vas inače da niste u vezi zanimale, onda je to jedan od znakova da vaša ljubavna veza kvari vaša prijateljstva.

5. Vaš partner vas pokušava uvjeriti da ne provodite vrijeme sa svojim prijateljima ili porodicom

Nije normalno da vas partner pokušava izolirati od porodice i prijatelja. To je znak koji vam može otkriti da možda imate posla s zlostavljačem. Zlostavljači mogu biti vješti manipulatori i mogu biti suptilni u svojim pokušajima, pa ćete s vremenom biti uvjereni da zapravo vi želite da prekinete odnos s prijateljima i porodicom.

6. Vaš partner je ljubomoran na vezu koju imate s prijateljima

Mnogi ljudi misle da je normalno da partner bude malo ljubomoran na njihove prijatelje. Ali nije. Nikako. Svima treba porodica, prijatelji, saradnici, istomišljenici. Ukoliko je vaš partner ljubomoran na ljude koji vas okružuju to može biti znak da će vas u budućnosti željeti kontrolirati.