Privatna iskustva
8

Žene otkrile šta su trebale znati o seksu kada su bile mlađe

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kada je riječ o seksu teško je pronaći ženu koja o njemu nije imala bar jednu zabludu. Najčešće se to događa zbog strogog porodičnog odgoja ili nepostojanja seksualnog odgoja u školama.

Zbog toga je HuffPost pitao žene šta su to željele znati o seksu i seksualnom zdravlju kada su bili mlađe. Evo šta su rekle.

Kada je vrijeme za seksualni odnos

Sasvim je uredu da sami odredite kada vam je vrijeme za prvo seksualno iskustvo te ne trebate osjećati pritisak zbog gubitka nevinosti.

"Kada je riječ o seksualnom istraživanju, većina ljudi ima tendenciju da se usredotoči na percepciju onoga što drugi rade, a ne na vlastitu spremnost za seksualna iskustva", rekla je psihologinja Mahlet Endale i dodala kako su joj mnoge pacijentice kazale kako su osjećale da je njihovo djevičanstvo nešto čega se moraju riješiti što prije.

Odlazak ginekologu ne treba biti sramota

Odlazak ginekologu sasvim je normala stvar u životu svake žene. Zbog toga nikada ne biste trebale izbjegavati posjetu ginekologu, prvenstveno radi vašeg zdravlja.

"Voljela bih da sam znala koje su sve moje mogućnosti kada sam postala seksualno aktivna. Iako sam otišla u kliniku, uvijek me je iz nekog razloga bilo sramota zbog toga", kazala je Chrisa Hardy iz Chicaga te dodala kako mrzi što je tada nosila to breme sama.

Seksualna edukacija ne daje uvijek odgovore na sva pitanja

Mnoge žene željele bi da su više znale o seksu dok su bile mlađe te da škole trebaju posvetiti više pažnje kada je riječ o seksualnom obrazovanju. Na taj način djevojke bi mogle razumjeti šta se dešava s njihovim genitalijama i reproduktivnim organima.

Nije tvoja krivica ako imaš problema s plodnošću

Istraživanja su pokazala da blizu devet posto muškaraca i 11 posto žena imaju probleme s plodnošću. Verona Harry je jedna od njih.

"Veći dio svojih kasnih 20-ih i ranih 30-ih provela sam optužujući i mrzeći svoje tijelo jer nisam mogla dobiti dijete. Nakon godina pokušavanja nisam se uspjela ostvariti kako majka. Bilo me je sramota otići ljekaru", kazala je Verona i dodala da bi, da je znala kako se plodnost može izliječiti, sigurno posjetila ljekara ranije.

Normalno je da se testirate na spolne bolesti

Najbolje prijateljice Rochelle Codner i Gizelle Fletche kazale su kako je u njihovo vrijeme bilo veoma teško otići i testirati se na spolno prenosive bolesti.

"Voljela bih da sam u to vrijeme znala više o tome gdje se i kako se testira. Prije 18. godine nikada se nisam testirala, iako sam prakticirala siguran seks i uvijek koristila prezervative, uvijek sam bila prestrašena da ne dobijem neku spolnu bolest", rekla je Codner.

Tvoje zadvoljstvo je jednako važno kao i partnerovo

Chelan Smith kaže da je uvijek mislila da je najbitnije od svega da u krevetu zadovolji svog partnera.

Međutim, sada zna da seksualno zadovoljstvo nije rezervirano samo za njega.

"Zbog toga je vrlo važno da sami otkrijete šta vas to u krevetu čini zadovoljnom te da to kažete i svom partneru", rekla je Chelan.