Naučno dokazano
0

Žene je zaista teško pročitati

Sarajevo-x.com
Foto Ilustracija
Foto Ilustracija
Nova studija istraživača sa Univerziteta u Indiani konačno je potvrdila ono što muškarci oduvijek tvrde, a s čime se apsolutno slažu pripadnice nježnijeg spola. Naime, naučnici su dokazali da je žene zaista teško pročitati.

U sklopu nove studije američkih naučnika ispitanici muškog i ženskog spola najprije su pogledali video snimke sa 2 razlicita "brzinska sastanka", a zatim su odgovarali na dva jednostavna pitanja: "Da li mislite da je muškarac bio zainteresiran za ovu ženu?" i "Da li mislite da li je žena bila zainteresirana za ovog muškarca?". Njihovi odgovori su kasnije upoređeni s odgovorima osoba koje su učestvovale u tim "speed dateovima".

Kako piše LiveScience, dobiveni rezultati su pokazali da i muškarci i žene mogu dobro procijeniti da li je muškarac zainteresiran za datu ženu, ali i da su potpuno zbunjeni kada je u pitanju "čitanje" žena i njihovih interesa prema muškarcima.

Skyler S. Place, voditelj neobične studije, smatra kako biološki nagon koji stoji iza ljubavnih veza, pronalazak savršenog partnera za unapređenje gena, pruža ženama razlog da se predstavljaju kao nedostižne.

"Kada je žena sramežljiva muškarci su primorani da provedu više vremena u međusobnoj interakciji, jer nisu sigurni da su je uspjeli zavesti. Tako žena ima više vremena da prikuplja informacije o potencijalnom partneru", objašnjava Place.

Posmatrani speed dateovi su provedeni u Njemačkoj u okviru studije berlinskog univerziteta Humboldt. Nijedan od učesnika studije Univerziteta u Indiani ne govori njemački jezik, te su samo pratili boju glasa i vizualne znakove kako bi procijenili da li je sudionik speed datea zainteresiran za osobu preko puta sebe ili ne.

"Sa evolucionog aspekta, nema ništa loše u tome da žena bude otvorena i iskrena o tome ko je zapravo ona, ali jednostavno nije u njenom najboljem interesu da odmah pokaže svoj zanimanje za drugu osobu", zaključio je voditelj studije.