Ljubav i veze
0

Zašto je nekima seks apsolutno nevažan?

Sarajevo-x.com
Naučno je dokazano da je želja za seksom nasljedna. Neki od svojih predaka naslijede jak libido i ne mogu ni jedan dan bez seksa, dok drugi sasvim normalno žive bez ovih aktivnosti.

Seksualna želja zavisi od brojnih okolnosti. U pravilu, ljudi se češće žele seksati na godišnjem odmoru. Ipak, naučnici smatraju da je libido stalan u toku cijelog života. Ako i nastupe neke promjene, one su često rezultat drugih faktora, naprimjer zdravstvenih problema.

Apetit za seksom direktno je vezan uz hormonalnu pozadinu individue, zapravo muški polni hormon testosteron. Ako se ovaj hormon značajno luči, seksualna želja muškarca bit će veća. Generalno, vjeruje se da su takvi muškarci snažnije građe, maljavi po tijelu i ćelavi.

Nivo testosterona tokom godina se snižava, ali se to teško uočava sve do 60. godine.

Testosteron je odgovoran i za ženski libido. Što ga je više, to žena češće razmišlja o seksu. Ženski polni hormoni nisu tako stabilni kao muški. Oni zavise od menstrualnog ciklusa, trudnoće, porođaja i klimaksa.

Ako se žena žali na loš libido, obično se šalje na doktorske konsultacije. Važno je naglasiti da osobe koje uzimaju kontracepcijske pilule imaju niži nivo testosterona u krvi.

Libido je mnogo komplikovaniji nego što se to na prvi pogled čini. Nije dovoljna ni odgovarajuća količina testosterona, ako mozak na nju ne reaguje na odgovarajući način. Ako osoba pati od depresije ili stresa, jasno je da njen mozak neće pružiti adekvatnu reakciju.

Ako nemate zdravstvenih problema i nivo testosterona vam je uredu, a opet nemate želju za seksom, trebali biste se pozabaviti problemima morala, odnosno stavom koji ste kroz život izgradili o seksualnim odnosima s partnerom.