Naučnici upozoravaju
0

Zaljubljivanje vas može koštati dva bliska prijatelja

Sarajevo-x.com
Mnogi znaju koliko strastvena veza može zaokupirati pojedinca, ali naučnici su odlučili te tvrdnje potkrijepiti brojevima. Britanska studija potvrdila je da će vas zaljubljivanje koštati dva prijatelja, javlja BBC.

Naučnici na univerzitetu Oxford ispitali su 540 dobrovoljaca o njihovim bliskim prijateljima. Zanimao ih je odnos ispitanika s njihovim bliskim krugom prijatelja i da li se nešto promijenio od kada su se zaljubili.

Saznali su da je svaki od ispitanika smanjio svoj krug bliskih prijatelja sa pet na tri otkako je ljubav počela dominirati njihovim životima.

"Osobe koje su u vezi umjesto tipičnih pet bliskih prijatelja, obično imaju tri ili četiri", objasnio je profesor evolucijske antropologije na Oxfordu, Robin Dunbar. "Imajte na umu da se zbog te jedne osobe koja uđe u vaš život morate odreći druge dvije".

Profesor Dunbar je u nedavnom istraživanju dokazao da maksimalan broj prijatelja s kojima pojedinac realno može biti u kontaktu je 150. Na društvenim mrežama, poput Facebooka, pojedinci imaju oko 120-130 prijatelja, koji se opet mogu podijeliti na manje grupe od petero ili šestero ljudi.

"Vaše interakcije sa drugim ljudima zavise od emocionalnog ulaganja u ljubavnu vezu. Vaša prijateljstva direktno zavise od intimnosti s partnerom" naglasio je profesor i dodao: "Ako ne održavate kontakt s prijateljima, njihov broj će opadati".