{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U toku života provedemo 20.000 minuta ljubeći se

S
6.7.2011. u 13:59
2
21
U toku života provedemo 20.000 minuta ljubeći se
2
U toku života provedemo 20.000 minuta ljubeći se
Širom svijeta 6. juli se obilježava kao Međunarodni dan poljupca.
Bilo da poljubac ima romantično značenje, ili je sinonim za pozdrav, to je običaj poznat gotovo svim kulturama, a nauka koja proučava ljubljenje naziva se filematologija.

Dok se ljubimo lučimo mnoštvo hormona i neurotransmitera koji nam popravljaju raspoloženje, kao što su adrenalin, serotonin i dopamin.

Bakterije koje razmjenjujemo dok se ljubimo podstiču imunološki sistem da proizvodi antitijela. Samo tokom jednog poljupca sagore se u prosjeku dvije kalorije.

Prema tome, da bismo "potrošili" parče torte sa jagodama i šlagom morali bismo da se poljubimo 25 puta. U strastvenom poljupcu učestvuje 36 mišića lica, a još jedno pozitivno dejstvo ljubljenja je što krvni pritisak nakratko raste, puls može čak da se udvostruči, a tjelesna temperatura se povećava za 0,5 stepeni Celzijusa.

Načini na koji se razmjenjuju ovi znaci nježnosti se razlikuju. Kada je u pitanju poljubac u obraz, u Rusiji i Egiptu obično se razmijene tri, Amerikanci se ljube samo jedanput, dok je u Skandinaviji ljubljenje u javnosti rijetko.

Na Galapagosu se žene ljube isključivo u desni obraz, a u Omanu nije neobično da se poslije rukovanja muškarci poljube u nos.

Eskimski poljubac je naziv za neerotski pozdrav, sličan rukovanju gdje se osobe dodiruju nosevima želeći da osjete miris onog drugog, kao što to rade životinje.

Svima omiljeni "francuski" poljubac stimuliše usne, jezik i usta, područja veoma osjetljiva na dodir. Ovaj duboki poljubac ili poljubac jezikom, smatra se izuzetno intimnim i prijatnim.

Ljubljenje je nezaobilazno prilikom proslava i praznika. Uobičajeno je da sklapanje braka mladenci zapečate poljupcem, što simbolizuje razmjenu duša između mlade i mladoženje, potvrđujući da "dvoje postaju jedno". U nekim kulturama postoji običaj da se tačno u ponoć u novogodišnjoj noći dobije poljubac.

Ljubljenje nas opušta i rješava stresa, podiže samopouzdanje, ali i ima učinak poput vježbanja. Vrući poljupci pomažu i u trošenju kalorija - a prema nekim istraživanjima, poljubac koji traje minutu sagorijeva čak 26 kalorija te aktivira 30-ak mišića. Prosječan čovjek, pak, u životu provede 20.000 minuta ljubeći se.

U američkoj saveznoj državi Wisconsin zabranjeni su strastveni poljupci, a u Michigenu je muškarcima zabranjeno da svoje žene ljube nedjeljom. U Iovi su uvedena vremenska ograničenja za ljubljenje u javnosti, a u Rusiji je ljubljenje na javnom mjestu zabranjeno.

Istraživanje agencija za pronalaženje partnera "FriendScout24" i "TNS-Infratest" pokazuje da više od trećine Nijemaca ne poljubi svog partnera ni tri puta dnevno, dok se u Španiji i Francuskoj parovi poljube više od deset puta dnevno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: