Zajedno protiv dugova
17

Svađe o novcu i kako ih izbjeći u vezi

I. Bobeta
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U svakoj vezi ponekad dolazi do sukoba mišljenja, a jedna od najčešćih rasprava tiče se upravo novca.

Svađe oko finansija mogu biti različite, a ponekad znaju biti i jako neugodne te rezultirati gubitkom mira u kući i povjerenja među partnerima.

Ukoliko je već došlo do svađe i kasno je da je izbjegnete, probajte je bar na što bezbolniji način riješiti. Evo i kako.

Nemojte pretjerivati

Probajte izbjeći situacije u kojima ćete partneru govoriti 'nikad nisi uradio ono' ili 'uvijek radiš to'. Tim rečenicama možete podići svađu na još veći nivo. Pri svađama najčešće zaboravimo stvarni problem i fokusiramo se na emocije, a to nas tjera da izgovaramo rečenice poslije kojih sutra žalimo. Prvo razmislite.

Kompromis je neophodan

Sigurni smo da svako od nas ima valjane razloge zašto je sa partnerom. Ne dozvolite da svađe oko novca utiču na sve ono lijepo što se sagradili. Ponekad ćete više davati, a ponekad više uzimati. Pokušajte naći kompromis.

Budite svjesni vaših razlika

Sasvim je normalna stvar da partner i Vi niste isti. Upoznajte se s vašim razlikama i naučite ih cijeniti. Nekad će se desiti da je njemu stalo do štednje, a vama nije, ili obrnuto. Zajedno probajte shvatiti šta je ispravno.

Počnite razgovarati o budžetu

Pokušajte bar jednom mjesečno razgovarati o budžetu s kojim raspolažete. Recite partneru što sve trebate kupiti ili platiti. Zajedno sastavite proračun i držite se njega.

Zajedno protiv dugova

Ukoliko se svađate oko dugova, probajte ih riješiti zajedno. Izlazak iz istih značit će veliko olakšanje za vas ali i samu vezu. Zajedničko vraćanje duga znači kratkoročnu žrtvu za nešto dobro. Nije loša opcija imati ni zajednički bankovni račun, a ukoliko to ipak ne želite, onda budite u toku sa partnerovim finansijskim stanjem.