Zdravstveni rizici
13

Sedam stvari koje biste trebali znati o seksu u vodi

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vođenje ljubavi u bazenu, u moru ili generalno u vodi može biti izuzetno privlačno za mnoge parove, ali postoji sedam stvari o kojima biste trebali povesti računa kada je riječ o seksu u vodi.

S obzirom na to da su romantični filmovi mnogim parovima inspiracija kada je riječ o njihovoj intimi, seks u vodi je jedna od onih stvari za koje stručnjaci tvrde da definitivno bolje izgleda na ekranu nego u stvarnom životu.

Seks u vodi također ima i neke zdravstvene rizike.

Rizik od infekcije

Iako nećete završiti u bolnici zbog toga, vodene površine u sebi mogu sadržavati neke poprilično brze bakterije poput E. Coli i salmonele. To uključuje bazene i vruće kade s nepravilnim nivoom pH te rijeke, jezera, okeane itd.

"Postoji rizik da na taj način unesete bakterije ili druge mikroorganizme u vaginalni kanal i samim tim u svoje tijelo", kaže stručnjakinja za zdravlje žena dr. Jennifer Wider.

Voda kao antilubrikant

Iako se na prvi pogled čini da bi voda mogla biti odličan lubrikant, to nije tako.

"Voda uopće nije dobra za podmazivanje", kaže ginekologinja dr. Jessica Shepherd.

Voda može saprati prirodno mazivo koje proizvodi tijelo žene, kaže ona. Kao rezultat toga najčešće se javlja nelagoda tokom seksa.

Povećanje trenja u vagini

Prethodno navedeni nedostatak prirodnog lubrikanta može biti problem i vrlo često može dovesti do povećanog trenja u vagini, kaže dr. Shepherd. Ona naglašava da upotreba kondoma pod vodom može napraviti još više problema zbog dodatnog povećanja trenja.

Opasnost od urinarnih infekcija

Ako se vratimo na prvu navedenu stavku, jasno je da u vodi imamo prisustvo mnogih mikroorganizama koji direktno ili indirektno dovode do upale urinarnog sistema. Samim činom seksa može vrlo lako doći do prodiranja bakterija u ženski spolni organ.

Gljivična infekcija

Osim prodora bakterija u spolni organ žene, također možete dobiti i gljivičnu infekciju.

Spolno prenosive bolesti

Iako pojedini misle kako je voda svojevrsna brana uzročnicima spolno prenosivih bolesti, to nije tačno. S obzirom na to da je nezgodno koristiti kondom ispod vode, imate realan rizik od dobijanja spolno prenosive bolesti.

U vodi možete zatrudnjeti

Ako dođe do ejakulacije unutar vode, vrlo vjerovatno neće doći do trudnoće. Međutim, ovo ne spada u red najsigurnijih kontracepcijskih metoda. Ako imate penetrativni seks i ako vaš partner ejakulira unutar vas, onda možete zatrudnjeti.

"Koncepcija se još uvijek može desiti iako se seksate u vodi, tako da ne smatrate ovo kao oblik kontracepcije", kaže dr. Shepherd.