Ljubav i veze
33

Pet znakova da ste u toksičnoj vezi

Klix.ba
Mnogi od nas su imali priliku ostajati u lošim, nezdravim vezama čak i kad im prođe rok trajanja.

Nažalost, u takvim vezama ostajemo iz brojnih razloga, a ovo su znakovi po kojima možete prepoznati da se nalazite u jednoj takvoj.

1. Imate osjećaj da nikad ne možete napraviti ništa kako treba

Druga vas osoba konstantno kritikuje i spušta na zemlju, pa imate osjećaj kako ništa što napravite nije dovoljno dobro. Vaš partner kritikuje vašu ličnost, ponašanje, način na koji govorite... ukratko, ništa nije dovoljno dobro, pa se često pitate šta uopšte radi s vama.

2. Uvijek je on/a na prvom mjestu

Uvijek je on/a na prvom mjestu. Naravno da i vi imate emocije, ali vašem partneru kao da nije stalo do njih. Nemoguće je ostvariti komunikaciju u kojoj će se čuti i uzeti u obzir i vaše mišljenje i emocije, a bitka će trajati sve dok njegova/njena ne bude zadnja. Toksični partneri su sebični i konverzaciju uvijek okreću u svom smjeru.

3. Teško vam je da budete sretni sa ovom osobom

Svaki dan je novi izazov. Nikad ne znate kako će reagovati, a njihova potreba da kontrolišu vaše ponašanje je zapravo potreba da kontrolišu vašu sreću. Umjesto toga, oni se fokusiraju na negativne strane kako bi vas zadržali na istom mjestu gdje se i sami nalaze - u nesreći i očaju, iako to najvjerovatnije neće priznati.

4. Teško vam je da budete prirodni i iskreni kada ste s partnerom

Ne osjećate se ugodno kad trebate iznijeti svoje iskreno mišljenje. Imate osjećaj da morate glumiti nešto što niste samo kako biste ugodili partneru i kako bi vas on/a prihvatio/la. Uskoro primjećujete kako ste se u tolikoj mjeri promijenili da ne možete prepoznati sami sebe, a to kažu i vaši prijatelji i članovi porodice.

5. Imate osjećaj kao da vam je neko zabranio da napredujete

Svaki put kad odlučite da na određeni način učinite nešto dobro za sebe u smislu razvoja ličnosti i napredovanja u bilo kojem smislu, kod partnera naiđete na ismijavanje i nepovjerenje – govori vam kako se nikad nećete promijeniti. U ovoj vezi ne postoji ohrabrenje i podrška koje vam trebaju.