Riječ seksologa
18

Nekoliko savjeta kako održati strast u vezi na daljinu

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kada ste u vezi na daljinu, to može biti problematično iz više razloga. S partnerom ne možete održavati fizičku vezu poput držanja za ruke, maženja na kauču, ljubljenja i naravno ne možete imati seks.

Svi oni koji su u ovakvim vezama kažu kako je normalno žudjeti za intimnošću kada ste razdvojeni i da ponekad uopće nije tako lako kao što se čini. Ljudi koji su u vezama na daljinu i seksolozi dali su nekoliko savjeta za održavanje strasti i kada niste fizički zajedno.

Prvo provjerite jeste li s partnerom na istoj talasnoj dužini, to jeste da li će vaša veza biti monogamna i odredite šta je za vas varanje.

"Kako biste spriječili partnera da se osjeća nesigurno i bude ljubomoran, trebate otvoreno i transparentno razgovarati o tome šta za vaš znači prevara. Odvojite vrijeme i detaljno razgovarajte o onome što vi doživljavate kao emocionalnu i seksualnu prevaru. Možda ćete biti iznenađeni koliko se vaša definicija prevare može razlikovati od definicije vašeg partnera", savjetuje seksologinja Nazanin Moali.

Razgovarajte o svojim osjećajima, potrebama i željama i što je najbitnije slušajte svoje partnere.

"Budite otvoreni. Ključ intime u vezama na daljinu je otvorena komunikacija. Raspravljajte o tome koji su najbolji načini održavanja intimnosti s partnerom. Nemojte se sramiti eksperimentirati u intimnim aktivnostima. Razgovarajte o svojim seksualnim željama i budite otvoreni prema željama partnera", kazala je terapeutkinja Jennifer Craig.

Počnite sextingom.

"Za početnike seksualne igračke ili videoseks mogu biti previše. Preporučujem sexting jer je to dobra aktivnost za održavanje intimnosti dok ste fizički odvojeni. Nisu previše direktni za početnike, manje su neugodni, a vremenom će vam ovo seksi dopisivanje biti sve ugodnije", kazala je Craig.

Napravite tajnu galeriju fotografija na kojoj možete sigurno pohraniti seksi fotografije.

"Na početku naše trogodišnje veze na daljinu često smo se dopisivali kako bismo održali seksualnu iskru između viđanja. To bi uglavnom bilo samo pisanje, ali s vremena na vrijeme razmjenjivali bismo i nekoliko seksi fotografija koje smo držali na tajnoj aplikaciji fotoalbuma na našim telefonima", kazala je Casee Brimblecombe.

I uvijek provjerite šaljete li te seksi fotografije pravoj osobi.

"Uvijek dva puta provjerite jeste li u pravom telefonskom razgovoru kada šaljete bezobrazne poruke ili fotografije! Jednom sam pogriješila. Od tada i po tri puta provjeravam kome šaljem fotografije", dodala je Brimblecombe.

Planirajte vrijeme kada ćete razgovarati sa svojim partnerom putem telefona ili Skypea.

"Važno je rasporediti vrijeme kako biste vi i vaš partner znali koje je tačno vrijeme za povezivanje. Također, važno je nastaviti živjeti svoj život i kada je vaš partner odsutan. Nastavite komunicirati s prijateljima i družite se kao i inače. Ako počnete odustajati od svog života kako biste sačuvali svoju vezu na daljinu, to bi moglo dovesti do frustracije", kazala je Moali.

Ne zaboravite da postoje i seksualne igračke koje vam omogućavaju da imate interaktivan seksualni život, a osim toga, možete se prepustiti i svojim erotskim fantazijama. Nemojte zaboraviti ni opcije stare škole kao što je slanje pisama.

Nemojte se oslanjati samo na partnera, pobrinite se za to da se i vi uključite.

"Realnost odnosa na daljinu je da u većini slučajeva vaš partner neće moći ispuniti sve vaše seksualne potrebe. Stoga je važno da u svoje ruke uzmete ispunjenje seksualnih potreba. Važno je naučiti kako uživati ​​u solo seksu", kazala je Moali i dodala da kada se napokon vidite iskoristite svu tu čežnju koju ste mjesecima prikupljali.