{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najvažnije stvari koje su potrebne za uspješnu ljubavnu vezu

23.1.2017. u 07:59
5
49
Najvažnije stvari koje su potrebne za uspješnu ljubavnu vezu
5
Najvažnije stvari koje su potrebne za uspješnu ljubavnu vezu
Ono što čini zdrav odnos u vezi zavisi od para do para, ali stručnjaci tvrde da postoje dvije ključne stvari za uspješnu vezu. Robert Epstein s univerziteta na Fidžiju sproveo je istraživanje kako bi saznao o čemu se radi.
Prije četiri godine stručnjaci su utvrdili da su za snažan i sretan odnos ključne sljedeće stvari: komunikacija, životne vještine, samoupravljanje, poznavanje partnera, seks, kontrola stresa i sposobnost rješavanja sukoba. Međutim, Epstein je utvrdio da su od ovih sedam vještina dvije ključne.

Rezultati studije koju je proveo pokazali su da se tajna zdravog odnosa krije u savladavanju komunikacije i dobrom poznavanju partnera. Ispitivanje koje je provedeno na više od 2.000 osoba pokazalo je da su svojim partnerom i vezom najzadovoljniji oni koji se mogu pohvaliti dobrom komunikacijom i međusobnim poznavanjem.

Također, istraživanje je pokazalo da kombinacija ove dvije stvari poboljšava ostalih pet vještina.

Kada je riječ o komunikaciji, parovi bi trebali izbjegavati fraze poput "uvijek" i "ti nikad" jer to može biti bolno. Umjesto toga, stručnjaci savjetuju da se koriste izjave poput: "Osjećam da me omalovažavaš kada..." Tako vaš partner neće aktivirati odbrambeni mehanizam i osjećati se potpuno krivim.

Kada je riječ o poznavanju partnera, ne misli se na to da znate naziv njegovog ili njenog omiljenog filma, nego da znate šta ih čini sretnim i zbog čega se osjećaju voljenim. Ključ se i krije upravo u tome da se vaš pratner osjeća voljenim, bez obzira na to da li ćete mu reći da ga volite ili ćete mu to pokazati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Gdje ćete na ljetovanje?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: