Ljubav i veze
5

Najvažnije stvari koje su potrebne za uspješnu ljubavnu vezu

Klix.ba
Ono što čini zdrav odnos u vezi zavisi od para do para, ali stručnjaci tvrde da postoje dvije ključne stvari za uspješnu vezu. Robert Epstein s univerziteta na Fidžiju sproveo je istraživanje kako bi saznao o čemu se radi.

Prije četiri godine stručnjaci su utvrdili da su za snažan i sretan odnos ključne sljedeće stvari: komunikacija, životne vještine, samoupravljanje, poznavanje partnera, seks, kontrola stresa i sposobnost rješavanja sukoba. Međutim, Epstein je utvrdio da su od ovih sedam vještina dvije ključne.

Rezultati studije koju je proveo pokazali su da se tajna zdravog odnosa krije u savladavanju komunikacije i dobrom poznavanju partnera. Ispitivanje koje je provedeno na više od 2.000 osoba pokazalo je da su svojim partnerom i vezom najzadovoljniji oni koji se mogu pohvaliti dobrom komunikacijom i međusobnim poznavanjem.

Također, istraživanje je pokazalo da kombinacija ove dvije stvari poboljšava ostalih pet vještina.

Kada je riječ o komunikaciji, parovi bi trebali izbjegavati fraze poput "uvijek" i "ti nikad" jer to može biti bolno. Umjesto toga, stručnjaci savjetuju da se koriste izjave poput: "Osjećam da me omalovažavaš kada..." Tako vaš partner neće aktivirati odbrambeni mehanizam i osjećati se potpuno krivim.

Kada je riječ o poznavanju partnera, ne misli se na to da znate naziv njegovog ili njenog omiljenog filma, nego da znate šta ih čini sretnim i zbog čega se osjećaju voljenim. Ključ se i krije upravo u tome da se vaš pratner osjeća voljenim, bez obzira na to da li ćete mu reći da ga volite ili ćete mu to pokazati.