Tanka je linija
9

Kako znati da li trebate prekinuti ili začiniti dosadnu vezu

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Mnogi ljudi misle da svi koji su u vezi moraju biti sretni i zadovoljni te da nemaju vremena da se osjećaju kao da im je dosadno i loše. Međutim, ovo nije uvijek istina. U istraživanjima koja su izvršena mnogi su izjavili da bi voljeli da prekinu vezu jer nisu zadovoljni.

"Vjerovatno ste zapali u rutinu i nemate vremena da uživate u svojoj vezi. Nemojte zapinjati u dosadnoj rutini koja gradi monotoniju i dosadu. Pokušajte od običnog ručka napraviti zabavni izlazak. Odvojite jedan slobodan dan sedmično koji ćete potrošiti jedno na drugo, bez korištenja tehnologije i drugih stvari koje vam inače odvlače pažnju. Planirajte zajedno", rekla je seksologinja Kristie Overstreet.

Dodala je da trebate planirati više aktivnosti vani, ukoliko vam je dosadno sa partnerom.

"Aktivnosti koje se dešavaju vani grade vezu i ona raste na novi nivo intimnosti. Popravit ćete vašu komunikaciju tako što ćete pričati dok šetate, igrate neki sport ili trčite", rekla je Overstreet.

Naglasila je da, ako se želite boriti za svoju vezu, najbolje je to učiniti tako što ćete početi od samih sebe. Umjesto da stalno govorite partneru u čemu on griješi, pokušajte shvatiti gdje vi pravite grešku i tražite način da je ispravite.

"Upitajte sebe zašto vam je dosadno, šta se tačno promijenilo od početka pa vam je postalo dosadno? Vrlo često ste vi problem, jer vam se trenutno ništa ne dešava pa tražite nešto što bi vas moglo okupirati", rekla je Overstreet dodavši da su oba partnera jednako odgovorna za stanje u vezi.

Overstreet kaže kako je razumno da je svima nekad dosadno, te da to nekad trebate shvatiti na najjednostavniji mogući način - kao običnu dosadu. Ne trebate dovoditi u pitanje vezu i odnos sa partnerom.

"Sami možete odlučiti da li je osoba s kojom ste osoba s kojom želite provesti vaš život. Uzmite nekoliko dana za sebe i pokušajte posložiti stvari u glavi. Da li je u pitanju nedostatak događaja u vašem privatnom životu, ili vam je partner prestao biti interesantan te je samim time veza počela da propada? Ako vam je dosadan, prekinite vezu i prije nego uskočite u novu pokušajte shvatiti šta trebate popraviti kod sebe prije nego uđete u novi odnos", rekla je Overstreet.

Na koncu je zaključila da vezu prekinete ukoliko osjetite da više ne postoji ništa što možete uraditi da bi popravili trenutno stanje.

"Nekada je najbolja stvari koju možete uraditi za sebe to da izađete iz odnosa iz kojeg više ne dobijate ništa korisno", rekla je.