Život parova
0

Individualnost i dobra komunikacija su tajne uspjeha sretne i duge ljubavne veze

Klix.ba
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Ukoliko ste dovoljno dugo u vezi s istom osobom, shvatit ćete da će se neke stvari vremenom neizbježno promijeniti. Huffington Post donosi listu načina na koje se najsretniji parovi razvijaju tokom vremena i kako te promjene utječu na odnos.

Veza ne može da sazrije ako par nije otvoren za promjene i ako nije spreman da se razvija. Kada stvari između partnera stagniraju predugo, to nije dobro za njihovu zajedničku budućnost.

"Iste navike, komunikacijske vještine i interpersonalna dinamika koje ste imali u ranim 20-im godinama vjerovatno neće i ne bi trebalo da budu iste za isti par 25 godina kasnije", rekla je dr. Kathleen Dahlen de Vos, psihoterapeutkinja.

Individualnost u odnosu

U ranoj fazi zaljubljenosti parovi imaju tendenciju da provode dosta vremena zajednički radeći neke stvari, ponekad stavljajući svoje individualne živote na stranu. Međutim, kako vrijeme prolazi, stvari se lagano počinju mijenjati. Oni vremenom daju prioritet svojoj nezavisnosti, uspostavljajući ravnotežu između termina "ja" i "mi". Oni dozvoljavaju jedno drugome da se razvijaju kao pojedinci, svako sa svojim sopstvenim hobijem, interesima i prijateljstvima.

Poboljšanje u komunikaciji

Dobra komunikacija je temelj svake sretne, zdrave veze i bez nje partnerstvo ne može napredovati. Vremenom ćete poboljšati svoju sposobnost da izrazite svoje potrebe i želje vašem partneru, kao i da naučite biti bolji, suosjećajniji slušaoci. Zdravi parovi imaju naviku ulaziti u konflikt umjesto da ignoriraju problem, a na taj način sprečavaju nastanak ozbiljnog problema.

Održite vezu uzbudljivom

Najsretniji parovi nastavljaju tražiti nove načine da održe vezu zanimljivom, odlazeći u novi restoran, volontirajući u nekoj humanitarnoj organizaciji ili eksperimentirajući s novom pozom tokom seksa. Parovi koji uspješno sazrijevaju tokom vremena pronalaze načine da ostanu sretni i uzbuđeni kada je riječ o zajedničkom životu.

Ostanite znatiželjni

U trenutku vjenčanja, pogotovo ako ste se dugo zabavljali, možda ćete pomisliti kao da znate sve o vašem partneru, njegovim čudnim navikama, poslu iz snova, porodičnoj dinamici... Međutim, uvijek postoji nešto što ne znate o svom partneru tako da se preporučuje da i dalje s njim razgovarate o nekim slatkim detaljima iz prošlosti kako biste se dodatno povezali.