Dobro obratite pažnju
17

Ako uočite jedan od ovih pet znakova, vrijeme je da prekinete vezu

L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Možda postoje neke stvari u kojima vaš partner griješi, a vi nalazite načine da ih opravdate. Stranica Good Men Project donosi pet onih koje nikako ne smijete ignorisati.

Uzbuđenje, sreća i razdraganost koje donosi nova veza vrlo vas lako može "oslijepiti" tako da nećete vidjeti mane koje vaš partner ima. Iako se neke od njih mogu opravdati i objasniti, postoje i one zbog kojih odmah vrijedi reći zbogom.

1. Vaš partner se brzo razljuti, a zatim viče i baca stvari. Svima se desi da se naljute s vremena na vrijeme, ali ako reakcija vašeg partnera odskače od normalne reakcije, onda na to trebate obratiti posebnu pažnju. Ako vas ljutnja vašeg partnera plaši, to mu otvoreno stavljate do znanja, a on ne prestaje - vrijeme je da okončate taj odnos.

Obratite pažnju gdje usmjerava svoju ljutnju. Vrijeđa li vas? Da li vas tjera da se osjećate krivim jer nije dobro raspoložen? Da li osjetite strah kada vidite da mu se raspoloženje kvari? Ako je odgovor na ova pitanja da, odmah prekinite vezu.

2. Ponaša se kao da nešto krije. Zapamtite, ne možete imati kvalitetnu i zdravu vezu bez iskrenosti. Ako vaš partner ne priča o nekim dijelovima svog života ili jednostavno ne želi pričati o tome šta je radio cijeli dan, to može biti loš znak. On ne mora nužno objašnjavati svaki detalj svoje svakodnevnice, ali ako postoje "sive zone" koje izbjegava pojasniti, onda imate problem.

Ipak, postoji šansa da je vaš partner neko ko bira privatnost. Možda je u pitanju neko ko voli provesti nekoliko sati u osami, daleko od društvenih mreža i notifikacija. Ipak, linija je tanka i potrebno je da dobro promislite s kim imate posla.

3. Brzo mijenja raspoloženje. Jedan dan vam se čini kao da imate najbolju vezu na svijetu, jedva čekate da vidite svog odabranika, a istu emociju dobijate i sa druge strane. Sve je na svom mjestu i čini vam se kao da će tako ostati zauvijek. Ali, stvar se mijenja naredni dan. Nailazite na svađe, nerazumijevanje i dosta sličnih negativnih stvari. Šta se dogodilo?

Prije nego odlučite prekinuti odnos, razmislite da li je uzrok tome događaj koji je direktno utjecao na njega. Da li je izgubio posao? Da li je neko u njegovoj porodici bolestan ili u nekom problemu? Takve stvari mogu promijeniti raspoloženje bilo koje osobe. Međutim, ako to nije slučaj, onda imate problem.

4. Posesivan je, želi vas samo za sebe. Postoji normalna doza zdravog pristupa životu svog partnera. Bez obzira na to da li živite skupa ili odvojeno, "Kako si, kako ti je prošao dan, šta radiš?" su normalna pitanja koja se stalno postavljaju.

Međutim, ako vaš partner stalno želi znati sve detalje vašeg dana, sve o ljudima s kojima ste se vidjeli, to može biti veoma loš znak. "S kim si bio/la? Koliko dugo ste bili zajedno? Kad si otišla u prodavnicu?" i slična pitanja nisu uredu i na takva ne treba odgovarati. Ukoliko se upustite u takav odnos, dovodite se u situaciju u kojoj konstantno osjećate pritisak jer se morate nekome javiti, izolirani ste od prijatelja i porodice i niste sretni i zadovoljni.

5. Ne zna prihvatiti grešku i reći "Žao mi je". U odnosu na prethodna četiri znaka, ovo se može činiti kao mnogo manji problem. Međutim, on može kreirati velike probleme na duže staze. Ako ste mu objasnili gdje griješi, a on to odbija prihvatiti i krivi sve druge osim sebe, imate posla sa nekim ko nije dovoljno zreo da se nosi sa posljedicama svojih postupaka. U svakom slučaju, promislite da li vam treba neko ko vas i vezu s vama ne cijeni dovoljno da prizna grešku, izvini se i pokuša je popraviti.