lifestyle
0

Vermeerova slika prodana za 24 miliona eura

NINA
Slika nizozemskog slikara iz 17. stoljeća Jana van Delfa Vermeera (1632-1675) "Djevojka koja sjedi na virginalu", engleskom instrumentu s dirkama, upotrebljavanom u 16. i 17. stoljeću, prodana je za 24 miliona eura na aukciji u Londonu.

Iz aukcijske kuće "Sottby" je saopšteno da se kupac prve Vermerove slike koja se našla na aukciji nakon više od 80 godina nadmetao putem telefona. Početna vrijednost slike iznosila je samo 4,5 miliona eura, podsjetila je agencija DPA.

Dugo se smatralo da je ovo djelo kopija, a stručnjaci, koji su ga proučavali više od 10 godina, tek su nedavno potvrdili da ga je zaista naslikao Vermeer.

Vermer je bio majstor za slikanje igre svjetlosti i, mada je naslikao svega 40-ak slika, ubraja se u najveće umjetnike svijeta. Njegova najpoznatija djela su "Žena s pismom", "U ateljeu", "Mljekarica, "Sat muzike" i "Djevojka s turbanom". On je naslikao samo dva pejzaža, ali se oni ubrajaju u najljepše pejzaže u evropskom slikarstvu. To su "Pogled na Delft" i "Uličica u Delftu".