lifestyle
20

Užasavajuće slike koje pokazuju kako smeće na plaži ubija morski život

Klix.ba
Veliki broj kupača ne razmišlja o posljedicama koje ima smeće koje odlože na plaži na životinje u moru. Sve otpatke koje bacite, voda vremenom povuče sa sobom, a najviše ispaštaju životinje.

U svjetskim okeanima nalazi se oko 8,8 miliona tona smeća koje truje i guši morski život, tvrdi World Wildlife Fondacija (WWF). Kako bi dočarali ljudima šta se dogodi sa životinjama kada naiđu na smeće u moru, članovi WWF-a su fotošopirali slike i objavili ih pod nazivom "Cijena udobnosti" na kojima se vidi devastirajući efekat na bespomoćna bića.

Na jednoj od slika sa nazivom "Vaša udobnost je njihovo istrebljenje", vidi se morska kornjača čiji je oklop pun oguljina od banane, limenki od pića i drugih krhotina. Na drugoj slici se vidi morski lav koji je zamotan u plastičnoj kesi za smeće, a na trećoj je prikazana riba koja se ugušila mikročesticama koje se nalaze u sapunima, šamponima i pasti za zube.

"Šokantna je količina smeća u okeanima. Mi tretiramo ove životinje kao kantu za smeće. Kada ostavljamo otpatke na plaži, okean tretiramo kao kantu za smeće. Isto je i kada otpatke bacite u more", rekao je Christian Waters, dizajner slika.

Prije nekoliko mjeseci, fondacija je pronašla kornjaču koja je bila u agoniji jer joj se slamka zabila u nosnice. Snimak je obišao cijeli svijet. Na njemu veterinari pokušavaju izvaditislamku, dok kornjači ide krv na usta. To mu je bila inspiracija za slike koje je napravio.

"Morske kornjače su nježna bića. Bilo mi je muka kada sam gledao snimak. Smeće koje ljudi ostavljaju na plaži uzrokuje mnogo boli i patnje. Ove životinje nemaju glas, zato mi govorimo za njih", rekao je Waters.