Pronašli topli dom
57

Uspjeh brčanskog azila: 40 pasa udomljeno u Austriji tokom ove godine

M. N.
Javno preduzeće Komunalno Brčko udomilo je 40 pasa iz svog azila širom Austrije. Psima su pronašli topli dom i porodice koje će brinuti o njima zahvaljujući saradnji s NVO "Wiener Tierschutzverein" iz Beča.
Čupavi ljubimci prošli su fazu selekcije, a potom su vakcinisani, revakcinisani, mikročipovani i dobili su potrebne pasoše kako bi mogli otputovati. Nakon što im je osiguran veterinarski certifikat, postali su državljani Austrije.

"Saradnja s austrijskim azilom traje od marta 2016. godine i bit će nastavljena i u budućnosti, a namjera nam je da se životinje još redovnije prevoze na udomljavanje u Austriju", kazali su iz JP Komunalno Brčko.

U azilu za pse koji se nalazi u naselju Brod kod Brčkog još uvijek je veliki broj pasa koji čekaju svog novog vlasnika. Predani uposlenici ovog preduzeća brinu o njima, njeguju ih, igraju i treniraju te redovno promovišu na društvenim mrežama.

Od 2008. do oktobra 2018. godine udomili su 1.230 odraslih pasa i 440 štenadi.

Ukoliko želite udomiti psa, stanare azila u Brčkom možete posjetiti svakog radnog dana od devet do 15 sati dok se postupak udomljavanja vrši svakog utorka i petka od 10 do 11 sati. Prilikom samog postupka udomljavanja prisutni su i veterinari Javne veterinarske službe Brčko distrikta BiH, koji na terenu vakcinišu i mikročipuju pse.

Više informacija o psima i radu azila u Brčkom potražite na Facebook stranici JP Komunalno Brčko.