lifestyle
0

Uskoro prva crkva u Saudijskoj Arabiji?

FENA
Vatikan održava razgovore sa Saudijskom Arabijom o izgradnji prve crkve u arapskom kraljevstvu, gdje oko 1,5 miliona kršćana nije dopušteno da javno obavljaju svoje rituale.

Nadbiskup Paul-Mounged el-Hachem, jedan od najviših bliskoistočnih posrednika pape Benedikta XVI, izjavio je da su rasprave počele prije nekoliko sedmica, javio je BBC.

Nadbiskup je, međutim, upozorio da Vatikan ne može predvidjdeti njihov ishod.

Rasprave su uslijedile nakon historijskog sastanka kralja Abdullaha s Papom u Vatikanu prošlog novembra.

Papa je prije dvije godine također oformio Katoličko-muslimanski forum kako bi popravio odnose između dvije religije nakon krize izazvane njegovim govorom u Njemačkoj u 2006. koji je izgledao kao da je povezivao islam s nasiljem.

Objava razgovora između Vatikana i Saudijske Arabije, koji nemaju diplomatske odnose, uslijedila je uskoro nakon otvaranja prve katoličke crkve u katarskoj prijestonici, Dohi, u prisustvu 15.000 ljudi.

Nadbiskup Hachem, apostolski nuncij za Kuvajt, Katar, Jemen, Bahrein i UAE, koji je prisustvovao inauguraciji, izjavio je da će su ukoro otvoriti slična crkva za brojne kršćane u susjednoj Saudijskoj Arabiji.

"Rasprave su u toku o dozvoli za izgradnju crkve u krsljevstvu", kazao je.

Iako je on jasno poručio da je njihov ishod neizvjestan, nadbiskup je dodao da bi crkva u Saudijskoj Arabiji bila značajan znak "reciprociteta" između muslimana i kršćana.

Vatikan je primijetio da muslimani imaju slobodu vjeroispovijesti u Evropi i traži vjerske slobode kao uvjet za pokretanje diplomatskih odnosa.

Oko milion katolika, od kojih su mnogi migrantski radnici s Filipina, živi u Saudijskoj Arabiji.

Njima su dopuštene molitve u privatnosti, uglavnom u domovima ljudi, ali su molitve na javnim mjestima i vidljivi znaci vjerske pripadnosti, kao što su raspeća, zabranjeni.

Posljednji kršćanski svećenik protjeran je iz kraljevstva u 1985.

Kršćani se žale da pravila nisu jasna i da saudijske vjerske vlasti, koje primjenjuju strogu konzervativnu viziju islama tog kraljevstva, vehabizam, povremeno guše legitimne konfesije.

Vlasti se pozivaju na tradiciju poslanika Muhammeda da se na arapskom poluotoku može prakticirati samo islam.

Portparol pape Benedikta XVI, otac Federico Lobardi, izjavio je: "Ukoliko uspijemo ishoditi dozvolu za izgradnju prve crkve, to će biti ishod historijskih razmjera".