lifestyle
0

Uskoro ćemo biti u prilici da na kauču proživimo cijeli život

Klix.ba
Sve je više osoba koje rade od kuće, a jednom kada kauč postane kancelarija počne nam ponestajati razloga da ikada napustimo kuću.

Nova studija Global Workplace Analyticsa otkrila je da se broj radnika od kuće u 2011. godini povećao na 2,4 miliona, sa manje od 1,5 miliona, koliko je utvrđeno 2005. godine.

Rast ovog broja je sporiji, ali se opasno širi u raznim oblastima privređivanja.

Magazin Forbes prošle godine je zabilježio rast broja samostalnih poduzetnika za 14 posto, a oni imaju puno veće šanse da posao obavljaju od kuće, u odnosu na ostatak radničke populacije.

Od čega se ovakav život sastoji?

Paul Hiebert, urednik web-magazina Ballast, u svojoj analizi posla od kuće, piše: "Radim posao koji me ispunjava. Kupio sam nove slušalice s pojačanim basom, jedem svježi suši, pričam i smijem se sa prijateljima iz Kanade, gledam najnovije holivudske filmove i radim sve ono što rade i drugi, samo što oni izlaze vani".

Jedino što tu nedostaje, piše Hiebert, je prilagođavanje društvenim normama. Drugim riječima, još uvijek je veoma čudno provesti cijeli život u svojoj kući.

To jeste čudno, ali je danas posve izvodljivo.

Sve je više ljudi koji kupuju putem interneta, kao i isporuka koje se dešavaju istog dana kad i narudžbe. Isto se odnosi i na isporuku namirnica, tako da nećete ostati gladni, a ako živite u većem gradu sigurno ste dosad već imali priliku naručivati hranu iz restorana.

Da vam ne bi bilo dosadno, tu je niz web-stranica koje nude zabavu, a pošto je vrijeme koje provodimo pregledajući digitalne sadržaje već odavno premašilo vrijeme koje provodimo uz TV, moguće je uskladiti posao i zabavu čak i na istom ekranu.

Ali, kao što ističe i sam Hiebert, neko će još uvijek morati izlaziti vani da popravlja rupe i uzgaja hranu, kao i da je dostavi do našeg doma. Osim ako ne uspijemo izumiti neke pneumatske cijevi i robote koji će to raditi.