Novo!
1

Uradi sam: Ceker

Sarajevo-x.com
Bosanskohercegovačke blogerke Ramona i Narya nove su saradnice našeg portala. One će pripremati članke za našu novu rubriku "Uradi sam". U prvom članku možete saznati kako napraviti ceker.

Pripremile: Ramona i Narya

Mi smo Ramona i Narya i već jako dugo smo zaražene virusom zvanim šivanje! Virus ima povremene odmake od primarnog djelovanja, pa se tako s vremena na vrijeme bacimo i na recikliranje kartonskih kutija, plastične ambalaže ili napravimo poneku ogrlicu i broš. Velika nam je želja da vam pokažemo naše radove i možda još ponekog zarazimo.

Mi smo jako zauzete ženske i nemamo baš vremena na bacanje pa je zato vrijeme potrebno za naše projekte u prosjeku dva sata. Ako želite da nas slijedite biće dovoljno da znate osnovne tehnike šivanja i da se ne bojite eksperimentirati. Rezultat će biti vaša jedinstvena i orginalna kreacija u kojoj ćete uživati više nego u nečemu kupljenom u prodavnici!

Hey, ho, let's go... i krećemo sa prvim projektom kojim podržavamo akciju prestanka korištenja plastičnih kesa.

Početkom šezdesetih godina dvadesetog vijeka plastične kese osvojile su svijet, ali danas predstavljaju veliki problem. Tokom jedne godine čovječanstvo utroši preko 500 milijardi plastičnih kesa. Pošto su lagane i vodootporne, vjetar ih lako raznosi pa se mogu vidjeti po ulicama, parkovima, rijekama i najčešće po drveću, što ne predstavlja lijep prizor.

Također, plastični otpad spriječava prolazak vode kroz zemlju te blokira podzemne vodotokove. Spaljivanje plastike stvara opasni otrovne gasove, dioksine i teške metale, a nastali pepeo je otrovan i morao bi se odlagati na deponije opasnog otpada. Plastične kese također sadrže toksične materijale i spadaju u idealne prenosioce bakterija. Bljak!

Važno je napomenuti da je štetna i proizvodnja plastičnih kesa. Plastika je nusproizvod rafinerija nafte i pravi se od polietilena. A da bi se proizveo kilogram polietilena, u atmosferu se ispusti 2 kg ugljendioksida – CO2!

Platnene torbe predstavljaju najbolje moguće rešenje! Izrada takve torbe zahtijeva daleko manje energije, a osim toga jako su izdržljive. Prije 20-tak godina svi smo imali cekere koje smo nosili u kupovinu i niko nije kupovao plastične vrećice u prodavnicama.

Ovdje ćemo pokazati kako na jednostavan način možete sašiti ceker za kupovinu. Sve sto vam je potrebno je komad malo čvršćeg materijala, konac, makaze, šivača mašina ili igla ako ćete šiti na ruke i malo slobodnog vremena i mašte.

U ovom slučaju mi smo ceker iskrojile koristeći dimenzije vec postojećeg cekera. Vi možete skrojiti ceker dimenzija koje vama odgovaraju.

Malo mjerenja i krojenja i nakon par minuta dobili smo ovo - dva velika pravougaonika za vanjsku i unutrašnju stranu cekera i dva dugačka, uža za ručke:

Svaki od dva velika pravougaonika presavijemo na pola. Ručke također presavijemo na pola. Sve dobro ispeglamo kako ne bi bilo nabora. Inace, peglanje je vrlo važno kod šivanja pa makar se radilo o ovako jednostavnom projektu kao sto je šivanje cekera. Ispeglani i uredni šavovi daju sasvim novi izgled vašem proizvodu.

Nakon toga obrubimo i prošijemo svaki od ova dva pravougaonika po rubovima da dobijemo dvije vrećice koje su obje na vrhu otvorene.

Zatim prošijemo i ručke.

Sljedeći korak je uklapanje vanjske i unutrašnje strane cekera i to tako da se naličja tkanine dodiruju.

Evo ovako izgleda kada su vanjska i unutrašnja strana uklopljene:

Još malo i ceker je gotov. Ostaje samo da se prošije rub otvora i da se dodaju ručke. Ručke postavite na željeni razmak koji moze biti veći ili manji. Isto tako ručke mogu biti duže ili kraće. Sve zavisi kako vama odgovara.

Najbolje je da rub prošijete dva puta kako biste bili sigurni da će ručke biti izdržljive. Zadnje sto želite je da vam ručka pukne ako slučajno nakupujete malo više stvari u samoposluzi ili pijaci. Između ostalog znate kako moze biti frustrirajuće kad plastična kesa pukne i sadržaj se prospe svuda okolo, pa ako već pravite ceker trebao bi da je izdržljiviji od kese.

Nakon što još jednom dobro ispeglate svoj ceker nastupa najzanimljiviji dio. Ukrašavanje! Možete dodati aplikacije, ukrase, vez... po želji. Samo u slučaju da želite nešto da izvezete ili našijete na ceker savjetujemo da to uradite na samom početku tj. prije nego sto krenete sa prošivanjem prednje i unutrašnje strane cekera jer to u mnogome olakšava posao. Na gotov ceker je teže nešto našiti, mada nije neizvodivo, ali pošto ćemo se mi baviti stvarima koje ne iziskuju puno vremena i vještine, zašto da komplikujemo, zar ne?

Evo nekih stvarčica koje smo našle za ukrašavanje ovog cekera. Čisto da vam predočimo šta se sve može iskoristiti.

Ako ne želite da našivate ukrase, ljepilo za tekstil pruza savršeno rješenje. Ukoliko se radi o aplikaciji od tkanine možete je, nakon sto je nalijepite, još malo prepeglati preko krpe, što će je dodatno učvrstiti. Na taj način se vaša aplikacija neće odlijepiti čak ni prilikom pranja u veš mašini.

Nakon kraćeg razmišljanja odlučile smo se za leptirića.

I evo...ceker je gotov i spreman da ga buduća vlasnica ponese u kupovinu!