Ukijeva čokoladna bajka
909

Upoznajte Ukija, dječaka s poteškoćama u razvoju koji pravi čuda od čokolade

S.H.P.
Uroš Uki Živković iz Prnjavora rođen je s izuzetno rijetkim i ljekarima malo poznatim DeGruchijevim sindromom. U prvoj godini njegova života Ukijevi roditelji nisu znali s kakvim se problemom suočavaju. Prve tri godine njegovog odrastanja bile su izuzetno teške, a u četvrtoj je Uki izgubio sluh.

Nažalost, nakon operacije koja nije bila uspješna Uroš danas ne govori i ne čuje.

"Ljekari su rekli, prema sindromu koji nosi, da će imati teške mentalne i fizičke nedostatke. Tek sa 18 mjeseci je propuzao i to tako što se oslanjao na ručice i vukao, a imali smo i različite faze puzanja. U 28. mjesecu je prohodao, a tek sa pet godina je naučio trčati", kazala je Ukijeva majka Tanja Živković.

U potrazi za najboljim načinom da Uki počne komunicirati sa svijetom, ali i da razvija svoje grafomotoričke vještine, nastala je Ukijeva čokoladna bajka. Uki je uz pomoć ove bajke i svoje mame pronašao način da pokaže šta misli i osjeća.

"Ukijev omiljeni slatkiš je čokoladica. To kaže i naša bajka koja je nastala sasvim slučajno prije nekoliko godina, kada sam naišla na čokoladu i odlučila da se poigram njom. Moram priznati da je to u početku bilo potpuno neuspješno, jer nam je sve pucalo, ali je bilo važno da je Uki uživao. Danas kad se sjetimo tog perioda, imamo čemu da se nasmijemo od srca. Kako za sve treba vremena, tako je i nama dvoma trebalo vremena da stvorimo jednu od najljepših čokoladnih bajki i da baš pomoću čokolade svijetu ispričamo priču o našem malom plavom anđelu", kazala je Živković.

Čokoladica po čokoladica, red po red, boja po boja, u rukama mame Tanje i njenog Ukija nastale su neke od najljepših čokoladica raznih oblika i okusa.

"Danas uživam u smišljanju novih čokoladica. Uki je od svoje druge godine volio boraviti u kuhinji i tako smo odlučili s njim na taj način vježbati i zabavljati se. Čokoladice koje danas pravimo zajedno sam sama osmislila. Uki najviše voli da pravi anđele, a odnedavno su tu i dinosauri, čokoladice koje rado poklanjamo Ukijevim i Miljanovim drugarima", kazala je.

Tanja se nada da će pravljenje čokoladica biti Ukijev životni poziv, jer joj je važno da uvijek radi ono što voli i što će ga ispunjavati.

"U našoj čokoladnoj bajci može da se nađe svega pomalo u zavisnosti od dana i raspoloženja. Volimo da pravimo torte, kolače, mafine, keksiće, hljebove i razne druge poslastice, ali čokoladice su ipak naša strast. Sada možemo da ponudimo više od 50 vrsta ručno rađenih čokoladica, na što smo posebno ponosni", kazala je Tanja.

Ono što je interesantno jeste da ovaj dječak ima i svoj kuhar koji je izašao prošle godine u julu mjesecu. Ovu knjigu napisala je njegova mama kako bi ljudima na što bolji način približila Ukija.

"Na koricama knjige je Ukijev crtež, a pored divnih recepata tu su i priče o našem plavom anđelu. Na pomalo neobičan način smo spojili Ukija i slatkiše. Knjigu sam pisala oko godinu, a za sada je možete samo naručiti kod nas i mi je šaljemo brzom poštom", kazala je.

Osim što voli praviti kolače, ovaj osmogodišnji dječak slika, trenira atletiku, ide na folklor, polaznik je NTC radionice, a u septembru nakon duže borbe za upis kreće i u prvi razred. Njegova majka trudi se da se bori protv predrasuda i diskriminacije.

"Ljubav pomjera granice. Ljubavlju i strpljenjem mnogo toga možete uraditi. Neke bitke smo dobili, a neke smo i izgubili i to je sastavni dio života. I uspjesi i porazi su dio života i zajedno čine jednu cjelinu. Naša poruka svim roditeljima je da vole svoju djecu i uživaju u svakom njihovom trenutku. Mi smo ih rodili i oni su naši anđeli kojima trebamo biti najveći oslonac da bi oni raširili svoja krila", rekla je na kraju našeg razgovora Ukijeva mama i njegov najbolji prijatelj.

Ona ima plan da otvori malu prodavnicu ručno rađenih čokoladica, no to će sačekati dok Uki ne završi školu. Za sada svoje čokoladice poklanjaju Ukijevim prijateljima i drugarima, a kada ih pozovu učestvuju i na raznim sajmovima. Ono što je Ukijevoj mami posebno drago jeste što se izborila da Uki uprkos svom problemu bude sretno i voljeno dijete.