Uče je hodati
3

Uposlenici zoološkog vrta u Cincinnatiju su surogat majke bebi gorili

Klix.ba
Uposlenici zoološkog vrta u Cincinnatiju pored svih obaveza oko brige životinja ispunjavaju još jednu - obavljaju ulogu surogat majke bebi gorili. Oni uče mladunče gorile da radi kulotove naprijed i nazad, da sjedi te je pripremaju za hodanje na četiri ekstremiteta.

Iz vrta ističu kako je beba Gladys dobrog zdravlja, da se dobro razvija te da se voli družiti sa desetoro ljudi koji oponašaju majku gorile. Ove sedmice Gladys se počela oslanjati na svoje noge i ruke.

"Uskoro će moći hodati oko sebe", rekao je Ron Evans, vođa tima koji se brine o njoj.

U Cincinnati je došla prošlog mjeseca iz Texasa. Rođena je 29. januara, a njena majka je pokazala umanjene majčinske instinkte. Tada su odlučili da je prebace u drugi zoološki vrt koji je specijaliziran za odgoj mladunčadi ove vrste. Uposlenici, odnosno surogat majke, su obučeni u crno, nose krzno i jastučiće na koljenima te proizvode zvukove gorila kako bi se Gladys pripremila za priključivanje pravoj porodici gorila. Pokazivali su joj i druge gorile te su ih puštali da je dodiruju.

Specijalisti zoološkog vrta misle da će Gladys za novi život biti spremna za nekoliko mjeseci, a među gorilama su pronašli četiri ženke koje bi je mogle usvojiti.

"Gorile će odlučiti koja će od njih biti majka maloj Gladys. To će biti težak dan jer smo se navikli na nju. Osjećam se kao majka dvoje djece trenutno", rekla je Ashley O'Connell dok joj je Gladys bila na leđima.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy