lifestyle
0

Univerziteti engleskog govornog područja najbolji na svijetu

NINA
Jedno istraživanje pokazalo je da su univerziteti engleskog govornog područja najbolji među 200 najprestižnijih visokoobrazovanih institucija širom svijeta, čiju je listu sastavio ugledni britanski časopis Times.

Među 10 najboljih univerziteta u svijetu našlo se sedam američkih, dva britanska i jedan švicarski. To su: Harvard, Berkley, Tehnološki institut u Massachusettsu, Tehnološki institut u Kaliforniji, Oxford, Cambridge, Stanford, Yale, Priston i Savezni tehnološki institut u Zuerichu.

Australija ima šest visokih škola među prvih 50 najuniverziteta s liste sastavljene na osnovi istraživanja koje je obuhvatilo 1.300 akademika iz 88 zemalja.

"Vodeći univerziteti se sve više definiraju u odnosu na međunarodnu konkurenciju", izjavio je urednik Timesa John O'Leery.

"Imajući u vidu mišljenja akademika s pet kontinenata i koristeći najsavršenije statističke podatke, naša lista daje preciznu sliku najboljih svjetskih univerziteta", dodao je on.

Tokijski univerzitet se našao na 12. mjestu, što je najviša pozicija na koju je dospjela jedna azijska obrazovna institucija. Slijedi Pekinški univerzitet na 17. mjestu.

Times ističe da su evropski univerziteti prilično loše prošli. Francuska ima samo dvije visoke škole među prvih 50 - Politehničku školu na 27. i Ecole Normale na 30. mjestu.

Univerzitet u Heidelbergu na 47. mjestu je jedino njemački univerzitet među prvih 50. London ima četiri univerziteta među prvih 50 visokih škola - Londonska škola ekonomije (11), Imperial coledge (14), Londonski univerzitetski koledž (34) i Škola za orijentalne i afričke studije (44).

Lista ukazuje da se 200 najboljih univerziteta u svijetu nalazi u svega 29 zemalja - u Sjedinjenim Američkim Državama čak 62, u Velikoj Britaniji 30, u Njemačkoj 17 i u Australiji 14.