lifestyle
0

UN: Da li dovoljno ulažemo u žene i djevojke?

FENA
Da li dovoljno ulažemo u žene i djevojke, pitanje je koje u povodu Međunarodnog praznika dana žena postavljaju Ujedinjene nacije.

"Žene moraju biti osnažene da bi u potpunosti doprinosile životu njihovih zajednica te da bi doprinosile ekonomskom i političkom razvoju BiH", navodi se u saopćenju UN-ove Agencije u BiH

Kao što je generalni sekretar Ban Ki-moon rekao u svojoj poruci povodom Međunarodnog dana žena "Moramo učiniti više. Svi mi članovi međunarodne zajednice, vlade, multilateralne organizacije, bilateralne institucije i privatni sektor moramo izračunati ekonomski trošak stalne nejednakosti među spolovima i resursa potrebnih da bi se ta situacija ispravila".

"Moramo kreirati mehanizme koji bi pratili ulaganja u spolnu jednakost. Mi svakodnevno moramo pratiti i izvještavati o sakupljanju resursa. Mi moramo prilagoditi domaće budžete kao i tok međunarodne pomoći prema realnim potrebama, te omogućiti njihovu održivost", kazao je on.

Iz UN-a u BiH navode da su se na svjetskom samitu 2005. godine vlade svih nacija usaglasile da progres žena znači progres za sve. "Ali, nakon deset godina, pregled provođenja Pekinške akcione platforme otkrio je veliki jaz između odredbi i prakse u mnogim zemljama. Manjak političke volje je izražen na najočitiji način - manjak sredstava i neadekvatno planiranje budžeta. Zato je tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena "Ulaganje u žene i djevojke"", ističe se.

Tokom Međunarodne godine žena - 1975. godine Ujedinjene nacije su započele obilježavati 8. mart kao Međunarodni dan žena. Dvije godine kasnije, u decembru 1977. Generalna skupština usvojila je rezoluciju kojom se određuje da se Dan prava žena i međunardonog mira obilježava u svakoj zemlji prema historijskim i nacionalnim tradicijama.

Za Ujedinjene nacije od 1975. Međunarodni dan žena je 8.mart koji se tradicionalno obilježava porukom generalnog sekretara.