lifestyle
30

Umro Michael Jim Delligatti, čovjek koji je osmislio McDonald'sov Big Mac

Klix.ba
Michael Jim Delligatti, čovjek koji je osmislio McDonald'sov Big Mac, populari burger s dvostrukim slojevima mesa, krastavaca, luka i sosa, umro je u 98. godini.

Delligati je osmislio Big Mac 1967. godine, a McDonald's ga smatra legendom koja je ostavila trajni utisak na brend. Big Mac se pojavio prvi put u restoranu u Uniontownu u Pennsylvaniji. Imao je sedam sastojaka te je bio mnogo složeniji od drugih jela koja su služena u to vrijeme.

"Prvi dan smo koristili uobičajeno pecivo, zbog čega je burger izgledao 'neuredno'. Sljedećeg dana smo ubacili središnji dio peciva, a burger i danas tako izgleda", rekao je Delligatti 2007. godine.

Osim po veličini, burger se razlikovao i po "tajnom sosu"

Sos sadrži sastojke poput slanih žumanaca, senfa, crvenog i bijelog luka, a pogoditi tačnu mješavinu je najveći izazov. Boca tog sosa je na aukciji prošle godine prodana za više od 14.000 eura.

Međutim, Big mac ne spada u zdravu hranu jer sadrži 508 kalorija, a prodaje se u više od 100 zemalja svijeta.

Nakon što je osmislio Big Mac, Delligatti je vodio 48 McDonald'sovih restorana. Godine 2007. je otvorio Big Mac muzej, a posjetitelji se mogu fotografisati pored najvećeg Big Maca na svijetu koji je širi od četiri metra.

Delligatti je umro u ponedjeljak navečer u Pittsburghu, a mnogi McDonalds'ovi restorani su mu odali počast.