Istraživanje
0

Umjetnost nas čini boljim ljudima?

Klix.ba
Želite da vaša djeca budu altruisti, da budu tolerantna i otvorena za različitosti? Dovedite ih u kontakt sa umjetnošću.

Istraživanje naučnika sa Univerziteta u Chicagu je pokazalo da ljudi koji se bave umjetnošću, čak i oni koji samo gledaju druge dok se bave umjetnošću, društvu doprinose mnogo više nego drugi ljudi.

Kelly LeRoux, voditeljica istraživanja, je podatke dobila iz Opšte društvene ankete iz 2002. godine, koja je urađena sa 2.765 osoba odabranih metodom slučajnog uzorka.

Israživači su mjerili učestvovanje u građanskim asocijacijama, religijskim organizacijama, civilnim i nevladinim udruženjima, sportskim kolektivima, humanitarnim organizacijama, političkim strankama, profesionalnim asocijacijama i trgovinskim unijama.

Kako bi ispitali društvenu tolerantnost, naučnici su mjerili prihvaćenost spolne i rasne orijentacije svake osobe, naprimjer, vrednovali su komentare o tome koje knjige trebaju biti dostupne u biblioteci.

Kako bi izmjerili altruistično ponašanje, naučnici su se fokusirali na činjenicu da li ispitanici doniraju krv, pomažu nepoznatim ljudima na ulici i slično.

Izloženost umjetnosti se mjerila posjetama muzeju, operi ili pozorištu.

"Ukoliko su zakonodavci zabrinuti zbog izumiranja društvenog života, umjetnost se ne smije odbaciti kao ključan aspekt promovisanja aktivnog stanovništva. Rezultati našeg istraživanja bi mogli natjerati vladu da više ulaže u umjetnost", rekla je LaRoux, koja istraživanje planira ponoviti i tokom 2012. godine, kada bude imala dovoljno podataka.