Svi u Sarajevo
79

Ulična akcija: Goraždani se spremaju za "Šetnju za ozdravljenje"

Piše: E. A.
Članice Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja "Biser" Goražde, na Trgu branilaca grada organizirale su akciju registracije svih zainteresovanih građana za učešće na ovogodišnjoj tradicionalnoj "Šetnji za ozdravljenje" koja će se početkom oktobra tradicionalno održati na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu.

"Mi smo dio ovog projekta već nekoliko godina i većina udruženja koja okupljaju oboljele od karcinoma i drugih malignih oboljenja i u drugim gradovima u isto vrijeme organizira ovu akciju. Cilj je da prikupimo sredstava za pomoć oboljelim građanima i omogućimo neophodne zdravstvene preglede u mjestima gdje nema adekvatne opreme za to", ističe Mersiha Nogo Pecikoza iz Udruženja "Biser".

Ona pojašnjava da je ovakav vid podrške ženama oboljelim od karcionama u proteklim godinama dao pozitivne rezultate i u BIH. Naime, od sredstava prikupljenih na ovaj način u većini, posebno ruralnih dijelova BIH, omogućeni su besplatni mamografski pregledi, izvršena nabavka neophodnih paketa sa lijekovima, a uporedo se radi na podizanju svijesti o samoj bolesti i potrebi prevencije.

"Građani kupovinom majica u iznosu od 10 KM, daju doprinos u borbi protiv karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja a nama redovno daju podršku mladi ljudi iz našeg grada na različite načine", ističe Pecikoza.

Ona podsjeća da svi koji na ovaj način žele dati podršku u borbi protiv karcionoma dojke i drugih malignih oboljenja, mogu da se registruju za šetnju tokom cijelog mjeseca septembra, a majice mogu kupiti u prostorijama Udruženja "Biser".

Tradicionalna "Šetnja za ozdravljenje" okuplja građane iz svih dijelova BIH. Zbog toga je prošle godine u SAD-u odakle je i pokrenta ova ideja, nagrađena kao najuspješnija Internacionalna šetnja za ozdravljenje.