lifestyle
0

Uhapšeni skoro 40 godina poslije ubistva

FENA
Britanska policija uhapsila je dvije osobe osumnjičene da imaju veze sa ubistvom jednog dječaka, počinjenog prije skoro 40 godina u Brajtonu, saopćila je danas policija, javile su agencije.

Kit Lajon, tad 12-godišnji dječak, izboden je 11 puta nožem u maju 1967. godine kad je, obučen u školsku uniformu, pošao da kupi pribor za geometriju.

Povodom njegovog ubistva pokrenuta je jedna od najopsežnijih istraga policije u Saseksu. Dvojica muškaraca, 55-godišnji stanovnik Manchestera i 56-godišnji Brajtona, uhapšeni su prošle sedmice, ali su pušteni uz kauciju.

Protiv njih nije podignuta optužnica, ali policija vjeruje da oni znaju ko je počinio ubistvo i da je "vrijeme da to i kažu". Oni su u obavezi da 14. novembra ponovo dođu na saslušanje.

Motiv ubistva nije otkriven, ali su mediji spekulirali da je moguće da su Kita maltretirali lokalni tinejdžeri zbog njegove školske uniforme.

Kitovi roditelji su se po ubistvu odselili u Kanadu, a oboje su umrli. Ostao je živ njegov brat Piter, koji je u vrijeme ubistva imao sedam godina, prenijele su agencije.

Prekretnica u ovom slučaju dogodila se prije četiri godine kad je pronađen nož kojim je Kit ubijen. Hapšenja su uslijedila zahvaljujući rezultatima DNK analize uzoraka uzetih s noža.