lifestyle
143

Udruženje Marathon pokreće prvi kurs nordijskog hodanja u BiH

Klix.ba
Nakon pet uspješnih godina treninga i preko 500 uspješnih trkača u okviru Škole trčanja Klix, udruženje Marathon osniva i prvi kurs nordijskog hodanja u BiH.

Nordijsko hodanje je tehnika brzog hodanja koja je u posljednjih nekoliko godina dosegla nevjerovatnu popularnost širom Evrope ostvarivši reputaciju masovnog svjetskog pokreta.

Ovaj već popularni, mladi trend i dalje nastavlja rasti te se ovom aktivnošću danas bavi gotovo 30 miliona Evropljana. Tehnika nordijskog hodanja izumljena je u Finskoj s ciljem unapređenja već poznatih pozitivnih efekata brzog hodanja, a između ostalog doprinosi: očuvanju zdravlja, prevenciji povreda, osteoporoze i artritisa, poboljšanju mišićne izdržljivosti, pravilnog držanja tijela i ravnoteže te pomaže cjelokupnom održavanju fizičke spremnosti.

Pri nordijskom hodanju aktivira se 90 posto mišića, a opterećenje zglobova nogu i kralježnice smanjuje se za 30 posto, prilikom čega se sagorijeva mnogo više kalorija, a konkretan trening se sastoji od hodanja i razgibavanja uz pomoć štapova. Nordijsko hodanje je pogodno za sve uzraste i preporučuje se svima.

"U skladu sa evropskim trendovima i brojnim upitima BiH građana, odlučili smo pozitivno odgovoriti i uvesti jednu novu, zdravu aktivnost na prostorima BiH, s ciljem unapređenja zdravlja BiH građana i motivacije što većeg broja ljudi da započnu godinu prakticiranjem zdravog životnog stila. Nordijsko hodanje prilagođeno je svim generacijama, kako starijim osobama, tako i rekreativnim sportistima i atletičarima, a njegovu tehniku može savladati gotovo svako, bez obzira na unaprijed zadane tjelesne sposobnosti. U proteklih godinu dana, pristizali su nam brojni upiti na ovu temu od strane osoba koje iz različitih razloga nisu u mogućnosti da se bave trčanjem te smo odlučili uvesti i ovu zdravu i korisnu aktivnost, kako bismo zadovoljili što veći broj građana u nastojanju da poboljšaju svoje životne stilove", istakla je Nadija Nadžijamaković, projektna menadžerica udruženja Marathon.

Kurs nordijskog hodanja koncipirana je po uzoru na Školu trčanja Klix, sa osnovnim ciljem održavanja fizičke spremnosti i forme polaznika, uz nezaboravna zajednička druženja, izlete i druge aktivnosti tokom cijele godine. Nordijsko hodanje može se vježbati u bilo koje doba godine i na raznim terenima - od šume pa do ceste ili planine, a treninzi sarajevskog kursa nordijskog hodanja će se održavati tri puta sedmično, i to u prirodnom i ugodnom ambijentu grada Sarajeva i okolnih lokacija uz vodstvo stručnog osoblja, obučenog za nordijsko hodanje. U odnosu na Školu trčanja Klix, grupe kursa nordijskog hodanja će biti znatno manje te će mjesečno brojati do 20 polaznika mjesečno, a treninzi će se održavati od aprila do oktobra 2018. godine.

Više informacija će biti dostupno na web stranici udruženja Marathon od 20. februara 2018. godine, a svi zainteresirani mogu se obratiti timu udruženja Marathon sa upitima putem oficijelne Facebook stranice ili putem email-a: [email protected]