Upoznaj zemlju
450

Učenici sarajevskih škola proveli dan na planinama u istočnoj Bosni

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Sportsko rekreativni centar "Ruda Glava" kod Goražda već godinama posjećuju brojna planinarska društva, ljubitelji prirode iz cijelog regiona a ovog vikenda u ovom prekrasnom planinskom kutku BIH kampovali su učenici iz sarajevskih škola, njih više od 100 koji su stigli u pratnji planinara PSD "Zlatni ljiljan".

Ovo planinarsko društvo realizira projekat "Planinarske družine u školama" te je uz podršku općine Novi Grad organiziralo dvodnevno planinarsko kampovanje na Rudoj Glavi.

Podsjetimo da su prije nekoliko sedmica vrijedni planinari priredili sličan izlet za 250 djece na Trebević, a ovaj put odlučili su da to bude za planinare jedna od najatraktivnijih lokacija na širem području Goražda.

Planinski masiv Ruda Glava, na čijem lokalitetu je izgrađen planinarski dom, posebna je atrakcija za sve planinare i ljubitelje prirode, a kako bi i mlađe generacije naučili da vole prirodu i planinarenje. Uz podršku članova Planinarskog društva Maglić –Goražde,koji su kao i obično odigrali ulogu dobrih domaćina, priredili su i logorsku vatru, učili o planinarenju upoznali historijat ovih krajeva i planinarski život.

Učenici iz Sarajeva imali su priliku da obiđu Borovac, nauče ponešto o preživljavanju u planini, uživaju u čarima prekrasnih predjela Rude Glave i druže se. Ovo područje poznato je i po Grepku putu spasa za stanovnike Goražda u proteklom ratu.