Sa učenicima
36

U Tuzlanskom kantonu obilježen Svjetski dan okoliša

FENA
Predstavnici Ekološkog saveza "Eko-zeleni" Tuzlanskog kantona obilježili su Svjetski dan okoliša u saradnji sa predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama. Održana je ekološka debata i ekološka priredba.

"Čovjek se nepravedno odnosi prema prirodi, a time i prema samom sebi, jer bez zdravog okoliša ljudi teško mogu opstati", rečeno je.

Ekološkom edukacijom nastoji se poboljšati odgovornost pojedinaca. Ovogodišnji moto je "Pobijedimo zagađenje prirode plastikom".

Muhamed Omerović, predsjednik Ekološkog saveza "Eko-zeleni" TK pozvao je građane da prilikom odlaska u trgovinu sa sobom ponesu korpu ili platnenu torbu te da ne koriste plastične vrećice.

"Upotreba plastičnih tanjira, viljuški i drugog pribora od plastike, posebno na obalama mora ili u šumama dovodi do ugrožavanja ekološkog sistema", ističe.

Predstavnici Ekološkog saveza "Eko-zeleni" TK i Centra za multidisciplinarne studije u Tuzli potpisali su Sporazum.

"To je sporazum o naučnoj saradnji s tim da ćemo mi sve resurese staviti na raspolaganje Eko-zelenim. Naša vrata su uvijek otvorena jer se i naši studenti bave ekologijom", kazao je direktor Visoke škole CMS-a Esad Mušanović.

Učesnici manifestacije pozvali su građane i nadležne institucije na poštivanje odluka o komunalnom redu i okolinskih zakona.