lifestyle
0

U Tirani ponestaje grobalja

FENA
Stanovnici Tirane strahuju da ne preminu prije nego gradske vlasti i vladini dužnosnici riješe spor oko manjka mjesta na gradskom groblju. U protivnom neće moći biti pokopani.

Gradske vlasti su zatvorile jedno od dva gradska groblja i objavile da na drugom groblju mjesta ima za samo još jednu sedmicu. Oni krive vladu za zadržavanje izvlaštenja susjedne zemlje koja bi omogućila više prostora za ukope za iduće dvije godine.

"Posljednja pomast za groblje" i "Sada počinje trgovina grobovima" naslovi su u albanskim dnevnicima uz slike novih grobova iskopanih u prostoru između starih.

Albanska vlada, koju čine članovi demokratske stranke, u više se navrata sukobljavala s gradskim vlastima Tirane, gdje većinu imaju socijalisti, posebno oko problema grobnih mjesta, kao i zbog odbijanja gradskih vlasti da izdaju matične listove rođenih i umrlih jer nisu primile pravilne formulare.

"Albanci se sada suočavaju sa zanimljivom dilemom: ne mogu dokazati da su živi i ne usude se umirati", piše urednik dnevnika Korrieri Elton Metaj u komentaru.

Većina Albanaca u toj situaciji vidi samo crni humor. "Možete li mi sačuvati neko mjesto", pita starica grobara u šali koja se ovih dana često prepričava po Tirani. "Naravno, samo nemojte zakasniti", odgovori grobar starici.