lifestyle
110

U Švedskoj otvoren prvi centar pomoći za silovane muškarce

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kako piše The Local, prvi hitni centar za muškarce, žrtve silovanja, otvoren je u bolnici u Stockholmu.

Ova bolnica godišnje tretira između 600 i 700 žena žrtava silovanja, od sredine oktobra će početi primati i muškarce, žrtve silovanja. Bolnica je najavila otvaranje novog odjela u cilju "promovisanja rodne jednakopravnosti kad su u itanju žrtve silovanja".

Od 2010. godine, Švedska je druga po redu zemlja sa stopom silovanja u svijetu, sudeći prema Gatestone institutu.

Švedsko državno vijeće za prevenciju kriminala prijavilo je 370 slučajeva seksualnog napada na muškarce i dječake u 2014. godini širom zemlje. I iako je to znatno manji broj nego kad su u pitanju žene kao žrtve silovanja i seksualnih napada, ovo iskustvo je jednako traumatično za oba spola.

"Generalno shvatanje ljudi je da muškarci ne mogu biti silovani. Postoji velika vjerovatnoća da silovani muškarci razviju posttraumatski stresni poremećaj", kaže doktorica Lotti Helström iz ove bolnice i dodaje kako je tema silovanja još uvijek tabu u Švedskoj, te je upravo iz tog razloga potreban jedan ovakav centar.

Glasnogovornica Švedske asocijacije za seksualnu edukaciju potvrdio je važnost ove klinike:

"Dosta je mitova o tome kako 'muževnost' seksualno traumatiziranim muškarcima onemogućava da razgovaraju o svojim negativnim iskustvima. Klinika radi na pomoći muškarcima koji su doživjeli bilo kakvu vrstu seksualnog zlostavljanja, u cilju podizanja svjesnosti o seksualnom zlostavljanju među muškarcima i uči ih kako da se nose sa takvim situacijama", kaže Inger Björklund.